Birleşmiş Milletler Afrin’de 137 binden fazla sivil zorla yerlerinden edilerek Tel Rıfat, Nubbul, Zehra, Fafin ve çevre köylere göç etti.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) hazırladığı rapora göre, 20 Ocak’ta başlayan askeri çatışmalar nedeniyle Afrin’de 137.070 kişi zorla yerlerinden edilerek Tel Rıfat, Nubbul, Zehra, Fafin ve çevre köylere göç etti.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) hazırladığı rapora göre, 20 Ocak’ta başlayan askeri çatışmalar nedeniyle Afrin’de 137.070 kişi zorla yerlerinden edilerek Tel Rıfat, Nubbul, Zehra, Fafin ve çevre köylere göç etti.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) 29 Mart tarihinde Afrin’deki son durum ile ilgili güncellenmiş bir rapor yayımladı. Raporda 20 Ocak-29 Mart tarihleri arasında Afrin’deki insani duruma ilişkin istatistiklere ve bilgilere yer verildi.
“Suriye Arap Cumhuriyeti: Afrin Son Güncelleme No. 2” başlığıyla yayımlanan rapora göre, 20 Ocak’ta başlayan askeri çatışmalar nedeniyle Afrin’de 137.070 kişi zorla yerlerinden edilerek Tel Rıfat, Nubbul, Zehra, Fafin ve çevre köylere göç etti.
Sendika’da yer alan haberde; zorla yerinden edilen nüfusun temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ciddi bir kriz olduğuna yer verilen raporda, bahsi geçen tarihler arasında 50 bin kişiye gıda yardımı ve 60 bin kişiye su yardımı ve temizlik kitleri ulaştırıldığı belirtildi.
Raporda, 2-6 Nisan tarihleri arasında Türkiye üzerinden Afrin’e ulaştırılmak üzere bir BM yardımı hazırlandığı açıklandı. Bu yardımlar arasında çocuk giysileri, gıda ve gıda dışı temel ihtiyaç maddelerinin olacağı belirtilirken, BM’nin ve Şam’da BM insani yardım ekiplerinin Afrin’den çıkartılan nüfusun tamamına insani yardım ulaştırabilmek için 73 milyon dolarlık bir ek bütçeye ihtiyaç duyduğu açıklandı.
Yeni bir iç göç dalgası olabilir
“Duruma Genel Bakış” başlığı altında, Afrin’den diğer bölgelere gitmek zorunda kalan insanların çok kötü barınma koşullarında yaşamlarını sürdürdükleri belirtilirken, bu bölgelerde başlaması olası çatışmaların yeni bir iç göç dalgasına yol açabileceği uyarısında da bulunuldu.
Nubbul ve Zehra’daki göçmenlerin cami, düğün salonu vb. yerlerde kalabalık biçimde barınmak zorunda kaldıkları kaydedilirken, bölge yönetimlerinin göçmenlerin kaldığı 19 alanın 3 tanesini hizmet verme sıkıntısı nedeniyle kapattıkları ve bunun yaklaşık 4 bin kişiyi etkilediği açıklandı.
Raporda, Afrin ve çevresindeki en büyük insani sorunların, insanlara içme suyu ve temizlik olanakları sağlamak olduğu not edilirken, bölgedeki çatışmaların yaralılar ve hastalar açısından hayati sonuçlar doğurduğu, bazı yerlerde insanların sağlık hizmetine ulaşamadıkları kaydedildi.