Kürdistan'da 8 bin yıllık Neolitik yerleşim yeri keşfedildi
Kürdistan Bölgesi'nin Duhok kentinde, biri 8 bin yıl öncesine, Neolitik döneme ait iki arkeolojik alan keşfedildi.
Antika ve Miras Müdürü Bekas Brifkani, yaptığı açıklamada, söz konusu alanların Duhok'un doğusundaki Rovia ilçesi yakınlarındaki Nafkor ovasında bulunan Asinkran ve Kanisban bölgelerinde bulunduğunu söyledi.
Asinkran'daki keşif, 8.000 yıldan daha eskiye dayanan tahıl işlemeyle birlikte çanak çömlek üretiminin en erken biçimlerinden bazılarını içeriyor. Bu arada, MÖ 7. binyıldan kalma bir Neolitik yerleşim yeri olan Kanisban bölgesinde, erken tarımsal uzmanlaşma ve zanaat üretiminin izleri bulundu.
Yakındaki Asinkran bölgesinde, yaklaşık 7.000 yıl öncesine dayanan iki sıra dışı bina ortaya çıkarıldı. "Bu binalar, Dikdörtgen Kerpiç Bina ve Beyaz Bina, yüksek bir höyüğün üzerine inşa edilmişti ve muhtemelen o dönemin sosyal elitleri için konut olarak hizmet veriyordu," diye açıkladı.
Brifkani, söz konusu keşiflerin, Kürdistan Bölgesi Eski Eserler ve Miras Genel Müdürlüğü'nün denetimindeki İtalya'daki Udine Üniversitesi ile Duhok Eski Eserler Dairesi arasındaki ortak proje kapsamında yürütülen kazı çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtti.
"Bu kampanya, eşitlikçi topluluklardan uzmanlaşmış işgücüne ve sosyal hiyerarşilere sahip karmaşık yerleşimlere doğru erken tarım toplumlarındaki dönüşümleri anlamayı amaçlıyor" dedi.
Brifkani, keşfin bölgedeki insanlık tarihinin yeniden inşasında "önemli bir adım" olduğunu belirterek, Kürdistan Bölgesi'nin "erken medeniyetin başlıca merkezlerinden biri" olarak önemini vurguladı.