Kerküklüler Kürdistan devletinden ne bekliyorlar?
Kerküklü Kürt, Arap ve Türkmen aşireti liderleri, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna ilişkin Rûdaw TV’de yayınlanan Li Gel Renc programına konuk olarak, müstakbel Kürdistan devletinden beklentilerini anlattılar. Haklarının korunması halinde referanduma 'evet' diyeceklerini ifade ettiler.
Programa, Zengene Aşireti lideri Osman Ağa Zengene, Temim Aşireti lideri Şeyh Riyaz Temimi, El Aza Aşireti lideri Şeyh Hüseyin Helaf, Kerkük İl Meclisi Üyesi Elmas Fazıl, Türkmen Wundani Aşireti lideri Şeyh Ayad Celal ve Kerkük Hristiyanları temsilcisi Asuri Yelda Binyamin katıldı.
Şeyh Riyaz Temimi, referadumun yapılmasından memnun olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bununla birlikte bazı konularda endişelerimiz var. Arap mahallerinde hassasiyetin yüksek olmasıyla beraber çocuklarımızın resmi kurumlara atanmaması korkusu var.
Haklarımızın verilmesi halinde referandumdan yanayız. Bunun garantisinin verilmesi gerekiyor.... Canlarını feda eden şehitleri de saygıyla anıyoruz. Peşmerge tüm çabasıyla Kerkük’ü korudu. Kürdistan devleti derken tüm bileşenlerin devleti olarak görüyoruz. Kürdistan’ın sınırı Hemrin’e kadardır. Kürt, Arap ve Türkmenler olarak bu coğrafyada yaşıyoruz.
Arapların yüzde 70’i referanduma katılmak istiyor. Arap vatandaşlar olarak parlamenter ve bakan olmaya hakkımız vardır. Fikirlerimi söylemeye de hakkımızın olması gerekiyor. Hiçbir şekilde haklarımız bizden alınmamalı.”
Kerkük’ün mevcut durumunda kalarak, referandumun ertelenmesini öneren devletlere ilişkin ise Temimi, “Bu görüş halka hizmet etmiyor. Kerkük’teki hiçbir aile terör saldırılarına kurban gitmek istemiyor. Kent merkezine korkuyla gidip geliyorduk. Durumun iyileşmesi için kısa zamanda girişimlerin yapılması gerekiyor. Bunun için de referandumun zamanında yapılması gerekiyor” dedi.
Kerkük’ün tüm dünya için bir emsal olduğunu belirten Temami, “Bağdat’a Kerkük heyeti olarak gideceğiz. Referandum kararının verilmesinden de memnunuz” diye konuştu.
Şeyh Ayad Celal ise referanduma ilişkin, “Kerkük’te Kürt, Türkmen ve Araplar olarak birlikte yaşadık. IŞİD’in saldırmasıyla tüm bileşenler hep birlikte kenti savundular. Bizim de bazı haklarımız var. Bunların karşılanması gerekiyor” dedi.
Celal, IŞİD’in bölgeye yönelmesiyle Kerkük’te büyük sorunların ortaya çıktığını ancak Peşemrge Güçleri ilave asayişin bölgeyi savunduğunu söyledi.
“Halkımız referandumu istiyor”
Hristiyanlar arasında referanduma karşı çıkanların olmadığını dile getiren Asuri Yelda Binyamin, şu ifadelerde bulundu:
“Kerkük, Süleymaniye, Erbil ve Duhok’taki Asuri, Keldani ve Süryaniler referanduma karşı değiller. Önemli olan Hristiyanların da fikrinin sorulmasıdır. Hristiyanlar referanduma karşı değiller. Hristiyanların geçmişte yaşam koşulları çok kötüydü. IŞİD’in 2014’te ortaya çıkışı sonrası peşmergenin savunmasıyla durumumuz çok iyi oldu. Hristiyanlar haklarının verilmesini istiyor. Bizim için Peşmerge Güçleri çok iyidir. Kürtler hiç kimsenin hakkını çiğnemiyor. Kürtlerin yaşadığı acılara dur denilmesi gerekiyor.”
“Barzani’nin yanındayız.”
Şeyh Hüseyin Helaf, Peşmerge Güçleri’nden şimdiye kadar hep yarar gördüklerini dile getirerek, şunları söyledi:
“Bizler referanduma karşı değiliz. Kerkük’teki Arap, Türkmen ve Asuriler olarak haklarımızın verilmesini istiyoruz. Araplar olarak haklarımızn verilmesi halinde referanduma destek veririz. Parlamento veya bakanlık bünyesinde haklarımız verilsin. Şimdiye kadar kimse bize ‘Buyrun gelin oturalım’ demedi. Biz de haklarımızı istiyoruz.
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim bizimle yüz yüze görüşsün. Bize yakın oldukları her noktada görüşmeye hazırız. Gerçekten de bize haksızlık yapılıyor. Kentin projelerine baktığımızda bizim için hiçbir şey yapılmadı. Kürdistan Bölgesi Başkanı veya diğer şahsiyetlerle görüşmeye hazırız. Görüşmelerden sonra karara bağlarız.
Dediğim gibi haklarımız verildiği takdirde referandumla hiçbir sorunumuz yok. Bölgede sorun olduğunda gerçekten de peşmerge bizi koruyabilir. Yakın zamanda Başkan Barzani ile görüşmeye hazırız.
Dedem Şeyh Mahmud’a mektup yazarak devriminin yanında olduğunu iletmişti. Şimdide Barzani’nin yanında olduğunu belirtmek isteriz. Bu birlikteliğin sürmesini istiyoruz.”
“Irak ile başarılı olamadık”
Osman Ağa Zengene: “Bilindiği gibi Kerkük diğer kentlerden çok farklı. Irak devletinin kurulması için çabaladık. Ancak başarılı olunamadı. Anayasayı birlikte yazdık. Anayasayı 50 defa çiğnediler. Ancak şimdi Kürtler haklarından söz ettiği için anayasanın çiğnenmesinden söz ediyorlar. Anayasa Kürtler dışında tüm Irak’a yaradı. Asayişimiz herkes için mücadele etti. Bunu herkes biliyor. Bu kardeşlerimiz de bize saygı duymalı.
Yaşadığımız tüm sorunları bir kenara bırakıp sorunları çözmemiz gerekiyor. Hepimiz kardeşiz. Herhangi bir sorunumuzda bir araya gelip sorunlarımı çözebiliriz. Irak’tan bize yansıyan kaçırma ve cinayet olaylarını istemiyoruz. Tarihte yaşadığımız acıların tekrarlanmasını istemiyoruz.
1920’den beri birlikte ayaklanmalarda mücadele etmişiz. Arap gençlerimizin şunu bilmesini istiyoruz. Daha güzel bir toplumda yaşamak için her zamankinden daha fazla birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Peşmergelerimizin naaşı Hanekin ve diğer ilçelerden geliyor. Artık birlikte barış içinde yaşamamız gerekiyor.”
“Referandum ulusal bir konu”
Elmas Fazıl ise, referandumun genel ve ulusal bir konu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Kürtler, Araplar, Hristiyan ve Türkmenlere aynı şekilde zulüm yapılmıştır. Referandumun ulusal bir konu olduğunu düşünüyorum. 140. Maddenin uygulanması gerekiyor. Tüm bileşenler olarak kentte yerleşik haldeyiz.
Kürdistan Bölgesi yetkilileri Kerkük’e sorunları görüşmek için gelecek. Kerkük’te resmi kurumlarda atanan en az kesim Kürtlerdir. 8 bin kontenjana sahip oldukları halde. Bunu herkes çok iyi biliyor. Kürtler hiçbir zaman kimseye haksızlık etmedi ve etmeyecek. Amacımız birlikte yaşamaktır.”
Şeyh Riyaz Temimi, “Arapların gelecekte bölgenin bir parçası olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kürdistan’ın devlet olmasını istiyoruz. Tüm oluşumlarla birlikte yaşamak istiyoruz. Geçmişe dönmek istemiyoruz” dedi.
Bir başka bir aşiret lideri ise şu ifadeleri kullandı:
“Her halk kendi kaderini tayin etme hakkına sahiptir. Kerkük’te birlikte yaşamdan yanayız. Referandumda Arap ve Türkmenler olarak hakkımızın verilmesini istiyoruz. Devlet başkanı Kürt ise yardımcısı Arap ya da Asuri olsun fark etmiyor. 25 Eylül’de haklarımızn verilmesini istiyoruz. Kağıt üzerindeki vaadlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Peşmerge olmasaydı Kerkük’te oturamazdık. Kaderimizi tayin etme hakkımız vardır. Kazakistan ve Türkmenistan gibi farklı devletler kurulabilir.”
Kerküklü bir diğer Arap aşiret lideri ise, “Referandum günü oy kullanacağız. Aynı zamanda Kürt yetkilileri görmek istiyoruz. Yetkililerle oturup haklarımızın verilmesini istiyoruz. Bizler de kendi liderlerimizle oturup kararımızı veririz. Yönetimin Sadam Hüseyin rejiminden farklı olması gerekiyor. Gerçekten de Sünniler olarak haklarımız çok geride. Kerkük’te Arapların haklarının verilmesi gerekiyor. Her sorunda Araplar gözaltına alınıyor” ifadelerini kullandı.
Arap aşiret liderleri, Kürdistan devletinin kendilerine olumsuz etkileri olmayacağına inandıklarını belirterek, sandıkta kimseye haksızlık yapılacağına inanmadıklarını ifade ettiler.
Ayrıca, peşmerge ve Kürt liderlerle birlikte etkin bir şekilde mücadele etmek istediklerini belirtiyorlar.
Kerküklü bir avukat ise, “Peşmerge Güçleri Kürt, Arap, Türkmenleri koruyor. Süleymaniye’den peşmerge gelip Arap bir kızı kurtarıyor, bu çok önemli. Kerkük’te Kürtlerden önce azınlıkların haklarını savunuyoruz. Arap liderler şundan emin olsun, kendi haklarımızdan önce onların hakları verilecek” dedi.