Kürdistan sayesinde birbirlerini yeniden keşfettiler

Kürdistan sayesinde birbirlerini yeniden keşfettiler

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi temaslar için İran'a gidiyor. Gündemin ana maddesi Kürdistan Bölgesi'ndeki gelişmeler. İki ülke, KBY'ye karşı ekonomik ve askeri önlemler içeren bir "yol haritası"nı görüşecek.

Erdoğan ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirterek bu görüşmeler sonrasında "süreç için ciddi bir yol haritasının belirlenmiş olacağını" söylemişti.

"coğrafi sınırların korunması" 

Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Tahran'a giderek mevkidaşı Muhammed Bakıri ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Akar ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye'yi bölgede "istikrar sütunları" olarak tanımlayarak "siyasi, ekonomik ve uluslararası ilişkilerdeki memnuniyet verici seviyenin, askeri işbirliği ve savunma alanlarına da taşınması gerektiğini" söyledi.

İki ülke arasındaki işbirliğinde en önemli hedefleri "terörle mücadele" ve "coğrafi sınırların korunması" olarak nitelendiren Ruhani, "İran ve Türk silahlı kuvvetleri deneyimlerini paylaşmak ve ilişkileri derinleştirmek suretiyle bölgesel tehditlerin bertaraf edilmesinde yapıcı ilişkiler geliştirebilir" dedi. İran Cumhurbaşkanı, Irak ve Suriye merkezi hükümetlerinin güçlendirilmesi vurgusu yaparak "coğrafi sınırların değiştirilmesi yerine bölgede istikrarın tamirine odaklanılması" mesajı verdi.

İran ile Türkiye birbirini yeniden keşfetti

Türkiye ile İran arasında Ortadoğu politikalarındaki anlaşmazlıkların hakim olduğu, mezhepçilik suçlamalarıyla daha da gerilen bir ortamın ardından ilişkilerde son aylarda hızlı bir ivme yakalandı.

Erdoğan son olarak 2015 yılı Nisan ayında İran'a resmi ziyaret gerçekleştirmiş, Ruhani de 2016 yılı Nisan ayında iade ziyaretinde bulunmuştu. Ortadoğu'da Şii cephenin başını çeken İran ile, Suudi Arabistan-Katar ekseninde Sünni cepheye yakınlaşan Türkiye arasında ilişkiler soğumuş, Şubat ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Münih Güvenlik Konferansı sırasında İran'a yönelttiği "Ortadoğu'da mezhepçilik" suçlamasıyla daha da gerilmişti.

Kürdistan faktörü

Bağımsızlık referandumu kararının Haziran ayında kesinleşmesi sonrasında Türkiye-İran arasında diplomatik ve askeri ilişkilerde hareketlilik başladı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Türk mevkidaşı Hulusi Akar'ın daveti üzerine Ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret etti. Bakıri böylece 1979'daki İran İslam Devrimi sonrasında Türkiye'yi ziyaret eden ilk İran Genelkurmay Başkanı oldu.