Arap basınına göre Kürtler bağımsızlık konusunda acele davranıyorlar
Arap basını bu hafta, 25 Eylül’de yapılması planlanan Kürdistan Referandumu’na geniş yer ayırdı. Arap ülkelerinin genel itibariyle karşı çıktığı referanduma karşı, basında da ciddi bir muhalefet göze çarpıyor.
Özellikle İsrail’in referandumu desteklediği yönündeki açıklamalarından sonra, Arap basınında referandum ve bağımsız bir Kürt devleti karşıtı sesler daha çok çıkmaya başladı.
‘Bağımsızlık referandumu'
El Ahram gazetesinden Nevin Mes’ud, ‘Kürdistan Referandumu’ tartışmalarıyla ilgili kaleme aldığı makalesinde, bu referandumu daha önceki ‘halkların kaderini belirleme hakkı’ deneyimleriyle kıyaslayarak ele aldı. Yazar, daha önceki deneyimlerle Irak Kürdistan’ı arasındaki farklılıklar olduğunu kaydetti:
“Daha önceki deneyimlerde, halkların kaderini tayin etme referandumları iki tarafın rızasıyla gerçekleştirilmiştir. Silahlı çekişmelerin olduğu yerlerde bile böyle olmuştur. Ayrılma kararı keyifli bir yürüyüşten ibaret değildir. Kürdistan da İskoçya’dan daha zengin değildir. Ayrıca merkezi yönetimle bölgesel yönetim arasında silahlı bir çatışma da yoktur. Irak tarihinin son 25 yılındaki silahlı çatışmalar Bağdat ile değil, bölgesel yönetimin kendi içinde oldu. Ayrıca Irak anayasası da devletin birliğini garanti altına almıştır. Dolayısıyla referandum çığırtkanları hangi mukayeseden bahsediyor?”
‘Bölgesel yönetim sahip olduğu olanakları tehlikeye atıyor'
Al Araby Al Jadeed gazetesinden Faris El Hattab, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin, devlet hayalinde aceleci davranarak sahip olduğu nimetleri tehlikeye attığı” görüşünde.
“Top şu an Kürdistan bölgesel yönetiminin sahasında. Referanduma karşı olan Kürt partilerinin hemen hemen hepsi, referandumun ertelenmesinden yana bir tutum içerisindeler. Ancak eski dışişleri Hoşyar Zebari gibi isimler ise referandumun şeklen de olsa gerçekleştirilmesinden yana. Bunu bölgesel yönetimin halkı önündeki imajı açısından savunuyorlar.
27 yılıdır ekonomik refah, güvenlik açısından istikrar ve uluslararası alanda yardımlaşmayla bilinen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, devlet hayalinde aceleci davranarak kendini bu nimetten uzaklaştırmaya çalışıyor. Hâlbuki uluslararası alanda resmi olarak bir devlet olarak tanınmak haricinde, bir devletin bütün özelliklerini ve alametlerini taşıyor. Konsolosluklar, dış ilişkiler, bütçe, silahlı kuvvetler, pasaport.
‘İran-Türkiye endişesi’
Suudi Sharq Al Awsat gazetesi, ‘Kürdistan Referandumu’ ile ilgili, “Kürdistan Referandumu devlet hayali ve Türk-İran endişesi arasında” yorumunda bulundu:
“Uzmanlara göre Türkiye ve İran, Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulması sonucu doğurma ihtimali olan referandumdan, kendi toprakları içinde benzer çağrıları tahrik etmesinden dolayı çekiniyor. Zira bu iki ülkede büyük bir Kürt nüfusu vardır.
Türkiye’nin bu referandumu reddetme nedenlerinden biri, Ankara’nın PKK’nın uzantısı olarak gördüğü PYD’nin devlet kurmasıyla ilgili çekincelerdir.
Arap Birliği de ‘Irak’ın geleceğine fayda getirmez’ olarak nitelendirdiği referanduma karşı çıkıyor.”