Armenian Weekly: Kürdistan'da, yabancı hükümetlerin onlara bağımsızlık bahşetmeyecekleri biliniyor...
İngilizce haftalık online Armenian Weekly gazetesi geçtiğimiz günlerde bağımsızlık referandumu heyetinin ABD'de yaptığı temaslar çerçevesinde Temsilciler Meclisinde Londra Politik Araştırmalar Merkezi ile Soran Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı paneli özetleyen bir yazı yayımladı. Harout Manogian imzalı "Irak Kürtleri 25 Eylül referandumuyla bağımsızlığa yürüyorlar" başlıklı yazı, Bayan Sami Rahman'ın Temsilciler Meclisindeki bir panelde, ABD'nin referandumu erteleme taleplerine verdiği "Erteleme olmayacak. Referandum 25 Eylül'de gerçekleşecek" mesajıyla başlıyor. Yazıda öne çıkan bölümler şöyle:
"Panelin diğer bir konuşmacısı olan Kongre milletvekili Trent Franks de Irak Kürdistanı'nın bağımsızlığını kayıtsız şartsız desteğini ifade etti. Franks, geçen yıl Kongreye, Bağdat'taki federal hükümeti ile koordinasyon olmaksızın doğrudan KBY'yi silahlandırmayı öngören bir yasa teklifi sunmuştu -Obama yönetiminin karşı çıkması sonucu tasarı kongreden geçmedi. Diğer yandan, IŞİD ile mücadelede Kürt peşmergelerin rolüne değinerek, Irak Kürdistanı'nın "Türkiye ve İran'daki islamcı rejimler" tarafından kontrol altına alınmasına göz yummak yerine, ABD ile doğrudan ittifak kurma ihtiyacını vurguladı."
Kalıcı ve geniş ölçekli askeri üs
Bir diğer panelist, Emekli Tuğgeneral General Ernir Audio, ABDnin Irak Kürdistanı'nda kalıcı geniş ölçekli askeri üs kurması çağrısında bulundu. Londor Center'ın kıdemli yetkilisi ve Suriye'deki Kürdistan Ulusal Meclisi'nin kıdemli danışmanlarından biri, Erbil'i "krem gibi en üstte yüzen bir ılımlılık ve insanlık adası" olarak tanımladı.
Hristiyanlar için güvenli bölge
Kürdistanlı Hristiyanlardan Kemal Kolo, KBY'nin, bağımsız Irak Kürdistanı'nda Hristiyan azınlıklar için özerk bir bölge öngördüğünü söyledi. Irak Kürdistanı'na akan Keldani ve Asuri mültecileri, kendilerini KBY'de güven altında hissetmelerine örnek olarak verdi. Hristiyan azınlıkların şimdiden, bağımsız bir Kürdistan'daki statülerinin ne olacağına dair KBY ile müzakerelere başlamaları gerektiğini ifade etti.
ABD'nin dört şartı
Profesor Walid Phares, başkanlık kampanyası sırasında Donald Trump'ın danışmanı, ABD'nin referanduma karşı çıkmasının şu dört koşul altında sonlanabileceğini belirtti: birincisi, oylama iyi organize edilir ve süreç sorunsuz idare edilirse; ikincisi, azınlıklara saygı duyulursa ve buna itirazlar gelmez ise; üçüncüsü, KBY, referandum sonrası Bağdat ile müzakereleri başarılı bir şekilde yürütebilirse; ve son olarak, bağımsız bir Irak Kürdistanı diğer ülkelerdeki ayrılıkçılığı teşvik etmez ise.
Bağımsızlık bahşedilmez, alınır
Son olarak, muhafazakar London Center'in kurucularından, Politik Araştırmalar sorumlusu ve Başkan yardımcısı Eli Gold, "Kürdistan'da, yabancı hükümetlerin onlara bağımsızlık bahşetmeyecekleri biliniyor; onlar ancak kendileri bağımsızlığı alabilirler" diyerek paneli sonlandırdı.