Diyarbakır Barosu, Elazığ Cezaevi’nde 10 kadın 51 gündür açlık grevinde
Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi uzun süredir işkence, kötü muamele ve idarenin dayatmaları gerekçesiyle 10 kadın tutuklu 51 gündür açlık grevinde. Diyarbakır Barosu, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada “Açlık grevine giren kadın tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları kötüye gidiyor” ifadesini kullandı.
Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi uzun süredir işkence, kötü muamele ve idarenin dayatmaları gerekçesiyle 10 kadın tutuklu 51 gündür açlık grevinde. Diyarbakır Barosu, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada “Açlık grevine giren kadın tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları kötüye gidiyor” ifadesini kullandı.
Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyon Sözcüsü Önder Alçiçek, “Daha önceki şikâyetler ve hak ihlalleri karşısında yetkili makamlar nezdinde yaptığımız görüşmelerin ve girişimlerin sonuç vermediği, tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı hak ihlallerinin devam ettiği anlaşılmaktadır. Cezaevi idaresince, uzun bir süre önce tutuklu ve hükümlülere yönelik cezaevinin koğuş dışında kalan kısımlarında kimlik taşıma zorunluluğu getirilmiş olup, bu uygulama halen devam ettirilmektedir. Tutuklu ve hükümlüler tarafından haksız, hukuk dışı, onur kırıcı ve gayri insani olarak kabul edilen bu uygulama aynı gerekçelerle kabul edilmemekte ve ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu uygulamayı kabul etmeyen ve kimlik taşımayı ret eden tutuklu ve hükümlülerin, koğuş dışında bulunan görüşme, iletişim, hobi faaliyetine, havalandırma ve avukat görüş alanlarına cezaevi personelleri tarafından çıkarılmadıkları ve fiilen bu haklarını kullanmaktan, Cezaevi idaresi tarafından mahrum bırakıldıkları ifade edilmiştir” dedi.
“Grevdekilerde kilo kaybı başladı”
“Kimlik taşıma zorunluluğundan kaynaklı 6 kadın tutuklu ve hükümlü 10 Kasım 2017 tarihinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır” diyen Alçiçek sözlerini şöyle sürdürdü: “10 Aralık 2017 tarihinde ise 4 kadın tutuklu ve hükümlü daha süresiz-dönüşümsüz açlık grevine katılmıştır. Bugün itibariyle açlık grevi 51. gününe girerken açlık grevine girenlerin sayısı 10'u bulmuştur. İnfaz Hakimliği uygulamanın yasa ve yönetmeliklere uygun olduğuna karar vermiştir. Bu karara yapılan itiraz üzerine de Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi ‘Elazığ İnfaz Hakimliği’nce verilen kararın olayın uygulanış biçimi ve uygulanan yasa maddeleri uyarınca usul ve yasaya uygun olduğu’ gerekçesiyle itirazı reddetmiştir. Karara dayanak olarak gösterilen 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 8 ve 9’uncu maddeleri “firarı engelleme, karışıklığın önüne geçme” gibi güvenlik hususlarını içeren düzenlemelerle ilgili olup tutuklu ve hükümlülerin kimlik kartlarını üzerinde taşıması gerektiğine dair yasal bir düzenleme değildir. Açlık grevine giren kadın tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları kötüye gidiyor. Kilo kaybından kaynaklı olarak yaşamsal fonksiyonları zayıfladı ve ciddi sağlık sorunları başladı. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlerinin başta yaşam hakları olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin sağlanmasında Adalet Bakanlığı'nın sorumlu ve görevli olduğu unutulmamalıdır. Cezaevi idaresi tarafından getirilen ve yasal bir dayanağı olmayan bu hukuksuz uygulamanın bir an önce sonlandırılması için Adalet Bakanlığı'nı ve ilgili tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”