Rusya: Türkiye ve İran Suriye'yi terk etmeli
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'deki Rus varlığının meşruiyetini savunan Nebenzia, İran, Türkiye ve diğer ülkelerin en nihayetinde Suriye topraklarını terk etmeleri gerektiğini vurguladı.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'deki Rus varlığının meşruiyetini savunan Nebenzia, İran, Türkiye ve diğer ülkelerin en nihayetinde Suriye topraklarını terk etmeleri gerektiğini vurguladı.
Vassily Nebenzia, Şarku’l Avsat’a özel röportaj verdi. Suriye'deki Rus varlığının meşruiyetini savunan Nebenzia, İran, Türkiye ve diğer ülkelerin en nihayetinde Suriye topraklarını terk etmeleri gerektiğini vurguladı.
Nebenzia, İdlib’deki mevcut durumun sonsuza dek donmuş halde olmayacağının altını çizerek, Suriye’de istikrarı sağlamak için tek etkili mekanizmanın Astana formülü olduğunu belirtti. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in yakın zamanda Suriye’de anayasa komisyonunun kurulduğunu açıklamasının beklendiğini dile getirdi.
Suriye, bugünün dünyasında Rusya'nın yükselişinin en açık göstergesi olabilir. Suriye savaşındaki görevi tamamladınız mı? İran, Türkiye, ABD ve diğerlerinin Suriye'den ayrılmasını bekliyor musunuz?
Rusya’nın Suriye'de bulunuşu bütünüyle yasal. Terörist tehditle karşı karşıya kalan meşru hükümetin talebi üzerine burada bulunuyoruz. Bu arada İran da yasal olarak burada bulunuyor. Hepimizin bildiği gibi başka hiçbir ülkeye çağrıda bulunulmadı. Suriye'de davetsiz olarak bulunan herkesin ülkeden ayrılması gerekiyor.
Suriye'deki IŞİD örgütü her ne kadar ciddi kayıplar verse de terör tehdidi bütünüyle ortadan kalkmadı. Ülkede bir başka terörist grup var: “Kuzey Suriye'deki mevkilerini güçlendiren ve el-Nusra Cephesi olarak da bilinen Heyetu Tahriru’ş Şam.” Örgüt şu anda İdlib’de bir kale edinmiş durumda. Nitekim el-Nusra Cephesi savaşçıları, burada üslerini kurdular ve yerel makamların görevlerini devraldılar.
İdlib’deki mevcut durum sonsuza dek böyle donmuş bir halde bulunamaz. Tedavi edilmesi gerekiyor. Bu nedenle, yakın zamanda İdlib’deki tampon bölge hakkında Ankara ile olan temaslarımızı yoğunlaştırdık. İdlib’in, Suriye’nin diğer bölgelerinden gelen göçmenler ile birlikte geniş bir sivil nüfusa ev sahipliği yaptığının farkındayız. Onların teröristlerin kontrolü altında acı çektiklerini ve onları tahakkümden kurtarmamızı hayal ettiklerini biliyoruz. Ancak teröristlere karşı girişilen meşru bir savaştan dolayı sivillerin zarar görmemesi gerekiyor.
Ortaklarımız, Suriye makamlarına ve Astana süreci garantörlerine anlaşmalarına saygı duymaları ve sivilleri korumaları çağrısında bulunuyorlar ve düşmanca eylemlerin alanının genişlemesi ile birlikte yaşanacak bir insani felakete ilişkin endişelerini dile getiriyorlar. Fakat bununla birlikte tutarlı olmayan bir durum söz konusu. Suriye'nin kuzeydoğusundaki teröristlere karşı askeri operasyonlar düzenleniyor, fakat bildiğiniz gibi koalisyonun hava bombardımanları sırasında hayatını kaybedenler arasında çok sayıda sivil de var.