Yeni başlayanlar için Wikipedia
Wikipedia, Wikimedia Vakfı'nın öncülüğünde kar amacı gütmeyen küresel bir internet ansiklopedi organizasyonudur. Wikipedia, 9 Eylül 2007 günü iki milyon başlığı geçerek tüm zamanların en büyük ansiklopedisi ünvanını kazandı. O güne kadar rekorun sahibi tam 600 yıl boyunca İngiliz Yongle ansiklopedisiydi. En ünlü ansiklopedi olan Britannica ansiklopedisinin 15'nci baskında 65 bin madde vardı. Wikipedia 5 milyondan fazla İngilizce başlığa sahip.
Aylık yaklaşık 400 milyon tekil ziyaretçi ile 2017 Nisan ayı itibarı ile dünyanın en fazla ziyaret edilen beşinci web sitesi konumunda. İçeriği katılımcılar tarafından üretildiği için sık sık yanlış bilgiler de verilebiliyor. Ancak, bu yanlış bilgileri kaynak göstererek düzeltmek veya başlıklara yeni bilgiler eklemek de çok zor bir iş değil.
'Wiki' sözcük olarak Hawaii dilinde 'çabuk' anlamına geliyor. Ancak Wikipedia sonrasında 'wiki' sözcüğü teknoloji dünyasında, 'sitenin ziyaretçilerinin de içeriğine katkı yaptığı uygulamalar' için kullanılan genel bir terime dönüştü. 'Pedi' kısmı ismi ansiklopediden alındı.
Time dergisi, 2006 yılında Wikipedia'ya katkı yapan insanları, 'Yılın Kişisi' olarak seçmişti.
Her 15 Ocak günü, Wikipedia'daki ilk girdi olan 'Hello World (merhaba dünya)' girdisinin yıldönümü olarak dünyada 'Wikipedia Günü' olarak kutlanıyor.
Wikipedia'nın an itibarı ile 67 milyondan fazla içerik üreticisi editörü kaydolmuş durumda. Bunların 312 bini aktif kullanıcı.
Wikipedia içinde bitmez tükenmez bir edit savaşı var. Öyle ki bir keresinde Wikipedia ABD Kongreinin IP adreslerinden Wikipedia'ya editör olarak girmeyi <a href="http://www.bbc.com/news/technology-28481876" target="_blank">geçicisi olarak askıya almak</a>zorunda kalmıştı. Çünkü Kongre üyelerinin ofisleri rakip siyasilerle ilgili başlıklara girip çılgınca edit yapıyordu. Wikipedia'nın en fazla editlenen başlığının tam 46 bin kez editlenen George W. Bush başlığı olması tesadüf değil.
Wikipedia'nın bir 'felsefesi' var. Herhangi bir başlık seçin ve başlıkta karşınıza çıkan ilk linke tıklayın. Orada çıkan ilk linke bir daha tıklayın ve devam edin ta ki karşınıza 'felsefe' başlığı çıkacak. Wikipedia'daki başlıkların yüzde 95'inin son durağı 'felsefe' başlığı.
Wikipedia'nın içerik üretim hızı ile hava durumu arasında orantı var. Havalar kötüyse Wikipedia'nın edit trafiğinde muazzam artış oluyor. Güzel havalar Wikipedia'yı mahvediyor.
Wikipedia'nın <a href="https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias" target="_blank">295 ayrı dilde</a> versiyonu var. İngilizce, Almanca ve Fransızca versiyonları en fazla başlık bulunduran versiyonları. Türkçe versiyonun adı ise vikipedi. Ancak bir dildeki wikipedianın genişliği o dildeki insanların teknoloji ile barışıklığına göre değişebiliyor. Örneğin dünyada 13 milyon kişinin konuştuğu Katalanca Wikipedia'nın büyüklüğü, 165 milyon kişinin konuştuğu Endonezya dilindeki Wikipedia'nın iki katı.
Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde de versiyonları bulunuyor.