Hakan Fidan ve Ali Memlük görüşmesinde, dokuz maddelik anlaşma
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana, Türkiye Esad rejimini devirmeye ve yerine Sünni-Müslüman Kardeşler eksenli bir yönetim kurmaya çalıştı ancak tüm bu girişimler, Rusya'nın devreye girmesi ve Esad rejimine tam destek vermesiyle ters yüz oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dönem samimi olduğu Beşar Essad'ı 'Esed' olarak tanımlamaya başlamıştı.
Ancak Rusya'nın devreye girmesiyle birden bire aksi yönde dümen kıran Ankara politikasına bu kez de 'Moskova'nın etkisi altında' dış politika belirleme eleştirileri yöneltildi.
Moskova'nın Ankara üzerindeki etkisinin bir göstergesi de, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Suriyeli mevkidaşı Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük'ün Moskova'da bir araya gelmesi oldu.
AKP ile zımni bir ortaklık içindeki Doğu Perinçek'in Vatan Partisi'nin yayın organı Aydınlık Gazetesi, iki ismin dokuz maddelik bir yol haritası üzerinde anlaştığını duyurdu.
Buna göre, Fırat'ın doğusunda taraflar iş birliği yapacak. Bu da üstü örtülü bir şekilde Kürtlere karşı iki rejimin güç birliğine gidebileceği anlamına geliyor.
Aydınlık, görüşmeyi, 'Türkiye ile Suriye arasında en yüksek düzeyde temas' olarak nitelerken, tarafların İdlib konusunda da ortak bir zemin arayışında olduğuna dikkat çekildi.
Halihazırda, Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktası bulunuyor. Bunların bir bölümü, Suriye askerleri tarafından kuşatma altına alınmış durumda.
Taraflar görüşmelerin daha üst düzeye dönüştürülmesi konusunda uzlaştı.
Görüşme için 'çok olumlu geçti' değerlendirmesi yapılırken, Suriye, Türkiye tarafından 'bir takvim belirlenmesi'ni ve belirsizliğin giderilmesini istedi.
Taraflar, ABD'nin Kuzey Suriye'de YPG'ye desteği artırabileceği değerlendirmesinde bulunurken, görüşme Suriye resmi devlet ajansı SANA tarafından da duyuruldu.
Haberde, Suriye'nin Türkiye'den isteğiyle ilgili, "Türkiye, İdlib konusunda Soçi ‘de verdiği sözleri tutsun. Özellikle de bölgeyi teröristlerden ve silahlardan arındırarak, Halep-Lazkiye ve Halep-Hama yollarını açma bağlamında, yükümlülüklerini yerine getirsin" ifadeleri kullanıldı.
Suriye rejimi, görüşmede İdlib konusunun da altını çizdi ve burada tam bir Suriye hakimiyetinden dem vurdu.
Suriye devlet televizyonu El İhbariye’nin haberinde şu ifadeler kullanıldı:
"Moskova’da Suriye, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen üçlü görüşmede Suriye tarafı, ülkenin egemenlik ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne mutlak saygı gösterilmesini talep etti. Suriye, İdlib’in tamamını kurtarma niyetinde olduğunu, teröristlerin canlı kalkan olarak kullandığı tüm Suriyelilerin güvenliğini garanti ettiğini vurguladı."