Halepçe Katliamı'nın sembol heykeli Londra'da bir salona yerleştirildi
Halepçe Katliamı'nın simgesi Omer Xewar'ın heykeli Londra'daki Lambeth Belediyesinin Ward Konferans Salonu'na yerleştirildi.
Halepçe Katliamı'nı fotoğraflarıyla dünyaya duyuran gazeteci Ramazan Öztürk’ün çektiği kucağında 7 kız çocuktan sonra doğan ikiz erkek bebeklerinden birini korumaya çalışırken hayatını kaybeden Omer Xewar’ın resmi Halepçe Katliamı’nın sembolü olmuştu.
‘Sesiz Tanık’ olarak bilinen Halepçe Katliamı’nın sembolü Omer Xewar’ın heykeli, Londra'nın Lambeth Belediyesinin Ward Konferans Salonu'nda resmi törenle açıldı.
Lambeth Belediye başkanı Serbaz Berzinci Halepçe Katliamı’nın semboli haline gelen heykeli Kürdistan bayrağının yanına yerleştirdi.
Serbaz Berzinci, yakın zamanda Londra’nın 32 bölgesinden biri olan Lambeth’tin Belediye Başkanlığına seçilen Güney Kürdistanlı bir Kürt.
37 yaşındaki Berzenci geçtiğimiz yıl Nisan ayında Lambeth’te belediye meclisinde yapılan oylamada 63 oyla seçildi belediye başkanı seçilmişti.
Berzanci, belediye meclisinde İngiltere Kralı’nın resmi temsilcisi, bazı milletvekilleri ve ileri gelenlerin katıldığı resmi bir törene Kürt kıyafetleri ile hem Kürtçe hem de İngilizce yemin ederek göreve başlamıştı.
Aslen Süleymaniye’nin Raperin ilçesi (Ranya) Haciawa kasabasına bağlı Memundew köyü nüfusuna kayıtlı olan Berzenci, Londra Şehir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği alanında lisans derecesi ile mezun oldu.
Ne olmuştu?
Halepçe Katliamı, modern dünya tarihine Hiroşima ve Nagazaki’den sonra 20’inci yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedildi.
16 Mart 1988 tarihinde çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın kişi, Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye savaş uçakları ile düzenlenen bombardımanda kullanılan kimyasal silahlarla yaşamını yitirdi.
Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.
12 Mart 1986’da başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren Enfal Soykırımı sürecinde 182 bin Kürt katledildi, 4500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi, camiler, kiliseler, ibadethaneler yıkıldı.
Irak Hava Kuvvetleri, kente atılacak olan kimyasal silahın etkili olabilmesi için önce evleri konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını sağladı ardından kimyasal bombaları devreye soktu.
16 Mart 1988 sabahında ise, Irak Hava Kuvvetleri’ne ait 8 adet MiG-23 uçağı 40 bin nüfuslu Halepçe'ye 5 saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 bin fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu.
Olay yerine ilk varan Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti. Belçikalı ve Hollandalı doktorlardan oluşan bu ekip, kullanılan zehirler arasında muhtemelen siyanür de olduğunu bildirdi. Katliamdan yaralı kurtulanların bazıları kalıcı hastalıklara yakalandı. /Rudaw