Kürt işadamı Ulukaya;Dünya Bankası'nda Başarısının Sırrını Anlattı
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin yıllık toplantılarının konuşmacıları arasında Chobani Yoğurt’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Hamdi Ulukaya da vardı.
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin yıllık toplantılarının konuşmacıları arasında Chobani Yoğurt’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Hamdi Ulukaya da vardı.
Ulukaya Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in sorularını yanıtladı.
Dünya Bankası’nın merkez binasında düzenlenen panele ilgi yoğundu.
Ulukaya, Chobani fikrinin nasıl doğduğunu anlattı: . bu masanızda olan bir şey, öğle yemeğinizde, akşam yemeğinizde, tadı güzel bir şey. Dışarda onu özlüyorsanız neden burada olmasın. İkincisi, bunu sıradan insanlar için yapacaksam, bir sembol oluşturacaksam, bu gerçekten bir anlamlı olacaktı. 3 yıl üzerinde çalıştım, 2007'de ilk raflarda gördüğümde, bunun iyi bir iş olduğunu anladım. Büyük şirketlerle mücadele etmek çok zordu, 5 yıl boyunca fabrikadan hiç çıkmadım.”
Ulukaya, başarısının sırrının uygun iş ortamı oluşturmakta olduğunun mesajını verdi, şirketinde herkesin bir aile gibi olduğunu söyledi.
Ulukaya için mültecilere, yabancılara da yardım etmek çok önemli: ”Utica’da yaşıyorum, küçük güzel bir yer. Utica’da birçok mülteci var. İş bulmak da zorluk çekiyorlar. O bölgede işe alabildiğim herkesi işe aldım. Mülteci merkezine gittim ve onlara sorunlarını sordum, neden iş bulamadıklarını sordum. Dil, eğitim vardı. Çevirmenleri eğitimci yaptık, buna 2010’da başladık, 2012’de aynısını Idaho’da uyguladık. Sonunda 16 farklı ülkeden çok çeşitli insanlar geldi. Asya’dan, Ortadoğu’dan, Afrika’dan insanlar bu güzel yoğurt kabına hayat veriyorlar.”
Hamdi Ulukaya, Yezidilere olanları görünce yardımcı olabilmek için ne yapabileceklerini araştırdıklarını ve bunun için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bulunduğu Cenevre’ye gittiğini de kaydetti. Ulukaya Cenevre’den döndüğünde bu insanlar için yapılabilecekler konusunda diğer bazı şirketlerle çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Yatırımlarını artırdıklarını, 900 milyon dolara çıkardıklarını kaydeden Hamdi Ulukaya Idaho’da işsizlik oranının azaldığını, kentin daha canlı hale geldiğini, Idaho’nun gıda bağlantılı sanayi merkezi haline geldiğini söyledi.
Ulukaya, çalışanlarını şirkete ortak yaptığını hatırlattı, bunun kendisinin sorumluluğu olduğunu düşündüğünü de belirtti.
Danışmanlık firması Ernst & Young tarafından 2013’te Dünyada Yılın Girişimcisi seçilen Ulukaya, Amerika’nın dünya geneline ilham vermeye devam ettiğini de belirtiyor.