Kürtçe trafik yazılarının silinmesine Bakanlıktan yanıt
Türkiye’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kürtçe trafik uyarıları (Pêşî Peya-Hedî) yazılarının silinmesine dair soru önergesine verdiği yanıtta, Kürtçenin "standartlara uygun" olmadığını savundu.
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Kürt kentlerinde belediyelerin yollara yazdığı “Pêşî Peya (Önce Yaya)" trafik uyarı yazılarının silinmesine dair 31 Temmuz’da soru önergesi verdi. Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, önergeye yanıt verdi.
Yanıtta, Karayolları Trafik Kanunu'nun 7'inci maddesine işaret edilerek, ilgili kanunun yönetmeliğinde yer alan 6'ncı maddeye yer verildi. Yanıtta, 6'ncı maddede, "Trafik işaret levhaları, gerekli mahallerde ışıklı ve sesli trafik işaretleri, yer işaretlemeleri ile benzeri trafik işaretleri, karayolunun yapım ve bakımı ile görevli kuruluşlarca, temin ve tesis edilerek sürekliliği ve işlerliği sağlanır. Karayolları Genel Müdürlüğü'nce tespit edilen trafik işaretlerinin standart, anlam, nicelik ve niteliklerine ve karayoluna uygulama tekniğine aykırı hareket edilemez. Uygulamanın, standart ve tekniğine uygun olarak yapılıp/yapılmadığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce kontrol edilir. Tespit edilen aykırılıklar, ilgilisince uygun hale getirilmediği takdirde Karayolları Genel Müdürlüğü'nce ve gerektiğinde zabıta ile iş birliği yapılarak ortadan kaldırılır" hükmünün bulunduğu belirtildi.
Yanıtta, söz konusu madde üzerinden resmi dil dışında yazı yazılmasının standartlara uygun olmadığı ileri sürüldü.
Bakanlık yanıtını değerlendiren DEM Partili Güneş, engellemenin "Kürt ve Kürtçe düşmanlığı" olduğunu söyledi. Güneş, "Yanıtta sıralanan mevzuat hükümlerinde, Türkçe dışında herhangi bir trafik işareti veya yazısının bahse konu standartlara uygun olmadığına dair bir ibare söz konusu değildir” dedi.(M.A)