Rusya-Ukrayna savaşı Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta gıda fiyatlarını artırdı
12. gününde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta buğday ve yemeklik yağ fiyatlarında önemli bir artışa neden oldu.
Yaptığı açıklamasında Erbil Belediye Başkanı Nabaz Abdülhamid, şehirdeki gıda depolarının dolu olduğunu, halkın paniğe kapılarak ürün stoklamasına gerek olmadığını söyledi.
Irak Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Hakim al-Zamli, bugün pazardaki yüksek gıda fiyatlarının ele alındığı bir toplantıya başkanlık etti.
Rûdaw'da yer alan haberde Hakim al-Zamli, piyasalarda fiyatları "manipüle eden" tüccarların durumdan sorumlu tutulacağı konusunda uyardı.
Ayçiçek yağı fiyatı, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta, Moskova ve Kiev, ürünün ana tedarikçileri olduğu için iki katına çıktı.
Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük buğday ihracatçıları olarak da Avrupa'nın “ekmek sepeti” olarak biliniyor ve Ortadoğu ülkeleri de büyük ölçüde Ukrayna’dan tarım ürünleri ihraç ediyor.
Bir Kürt tüccar, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana un alım talebinin "500 ton arttığını" ve Kürdistan Bölgesi'nin yurt içinde üretilen unun fiyatını düşürerek un sıkıntısıyla mücadele ettiğini söyledi.
Tüccar Letif Bekir, "Bir ton ithal unun fiyatı 50 dolar arttı, buna karşılık bir ton yerli unun fiyatı yaklaşık 100 dolar düştü" dedi.
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi dün, ülkedeki olası gıda krizi nedeniyle acil bir toplantı düzenledi.
Dünyanın en büyük buğday ve un ithalatçıları arasında yer alan Irak, buğday ve un ihtiyacını, Türkiye'den yaptığı ithalatla karşılıyor.
Irak, Rusya veya Ukrayna'dan doğrudan buğday satın almak yerine, bu ülkelerden ithalat yapan Türkiye’den buğday satın alıyor.
Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ticareti üzerindeki olumsuz etkisi Irak’a da dolaylı olarak yansıyor.
Türkiye, Rusya'dan buğday ithal eden ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. /Rudaw