SAM Başkanı: PKK Suriye’deki kazanımlarını Türkiye’ye geçirmek istediği için süreç tıkandı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Ufuk Ulutaş bölgedeki en temel sorunları “barış, terör ve mülteci” sorunu şeklinde sıralayarak, bunların aynı zamanda tüm bölge ülkelerinin ortak sorunları olduğunu söyledi.

SAM Başkanı: PKK Suriye’deki kazanımlarını Türkiye’ye geçirmek istediği için süreç tıkandı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Ufuk Ulutaş bölgedeki en temel sorunları “barış, terör ve mülteci” sorunu şeklinde sıralayarak, bunların aynı zamanda tüm bölge ülkelerinin ortak sorunları olduğunu söyledi.

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da Güvenlik ve Egemenlik Sorunları” konulu Birinci Erbil Forumu’nun “Türkiye ve gelecekte karşılaşılacak zorluklar” başlıklı panelinde konuşan konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Ufuk Ulutaş, bölgenin sorunlarını analiz ederken duygusallıktan, klişelerden ve ezberlerden kurtulmanın önemli olduğunu belirtti.

“Sorunlar ortaktır”

Ulutaş, “Türkiye’nin sorunlarının çoğu sadece Türkiye ile alakalı değil. Bölgedeki karışıklıklar ve bölgenin karşı karşıya kaldığı sorunlar Türkiye’nin de sorunları oluyor. Türkiye’nin Sorunları aynı zamanda İran’ın da sorunları, Lübnan’ın sorunları aynı zamanda Türkiye’nin de sorunları. Bizi çevresinden izole tek başına yaşayan bir ülke olarak değerlendirmek mümkün değil, böyle bir analiz yanlış olur” diye konuştu.

En temel sorunun istikrarsızlık olduğunu vurgulayan Ulutaş, “Bu istikrarsızlık devlet otoritesindeki zayıflıklardan, ikincisi ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasında, üçüncüsü güvenlik zaafiyetlerinden kaynaklı bölgenin geneline yayılmış bir istikrarsızlık sözkonusu ve bu istikrarsızlıktan Erbil, Bağdat, Ankara ve Tahran’da herkes etkileniyor” dedi.

İstikrarsızlıkla bağlantılı terör veya devlet dışı silah kullanan aktörlerin güçlenmesini bölgenin ikinci büyük sorunu şeklinde yorumlayan Ufuk Ulutaş, “Türkiye’de terör deyince akla gelen birkaç örgüt var. Birincisi PKK, bir diğeri FETÖ ve DEAŞ ile birlikte DHKP-C gibi sol örgütlerdir. Bu örgütlerin ülkelere göre önceliği değişebilir. Türkiye için de PKK, FETÖ ve DEAŞ deyince önceliğimizi anlamanız ve bizimle enpati kurmanız gerekiyor” diye konuştu.

Ulutaş, savaş nedeniyle yurdunu terk etmek zorunda kalan mültecilerin kendileri ile birlikte demografik, sosyolojik, güvenlik ve siyasi sorunları da beraberinde getirdiğini ifade ederek Türkiye’nin de Kürdistan Bölgesi’nin de bu konu ile boğuşmak zorunda kaldığını ifade etti.

Kürt meselesi

“Odadaki fil gibi herkes Kürt meselesini kendisine göre yorumluyor” diyen Ulutaş şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız bence Turgut Özal’dan da öteye giderek, birçok siyasi risk almış, hem bu meseleyi ontolojik olarak ortaya konması ve hemde çözümüne dair çok somut adımlar atılmasını konusunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en net adımları atmış liderdir ve bu özelliğini hala korumaktadır.”

Türkiye’nin gözünde Kürt meselesi denince bugün ile beş yıl önce arasında herhangi bir fark görülmediğini ifad eden SAM Başkanı Ulutaş, “Değişen sadece bölgede 2010’dan beri değişen konjöktürdür. Türkiye çözüm süreci içerisinde çok ciddi adımlar atarken, Kürt vatandaşlarla arasındaki sıkıntıları aşarken hangi konumdaysa şimdi de aynı konumdadır” dedi.

Ulutaş, “PKK Suriye’deki kazanımlarını Türkiye’ye geçirme gibi bir maksimalist yaklaşım içerisinde olduğu için süreç tıkandı. Kürt meselesini PKK meselesine indirgeyen anlayış Türkiye’nin anlayışı değil, bu PKK’nın Kürt vatandaşlara empoze etmeye çalıştığı bir anlayıştır. Suriye krizi döneminde on binlerce Suriyeli Kürtlere kapısını açan bir ülkede Kürt sorunundan bahsedemezsiniz. Biz Türkiye olarak bunu kabul etmiyoruz ” değerlendirmesinde bulundu.  

Türkiye’nin üniter yapısının değişmeyeceğini dile getiren Ufuk Ulutaş, Türkiye’nin anadilde eğitim ve televizyon yayınına izin vererek cesur bir adım attığını söyledi.

Ufuk Ulutaş Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerin siyasi sürece katılmalarını desteklediğini vurgulayarak, “Türkiye, Suriyeli Kürtlerin PKK’nın boyunduruğu altından çıkması için ekstra gayret sarfetmekte. PKK’lı olmayan Suriyeli Kürtler ne kadar görünür olursa Suriye’de siyasal bir çözüm o kadar kolay olacaktır. Türkiye başından beri bunu savunuyor” dedi.