TBMM'de çocuk istismarının önlenmesi için komisyon kuruluyor
Türkiye’de 6 yaşında bir kız çocuğunun cinsel istismara uğraması olayı ile her türlü çocuk istismarının önlenmesine ilişkin araştırma komisyonu kurulması, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
İstanbul’da İsmailağa Cemaati'ne mensup Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirdiği' ortaya çıkmıştı. Buna göre 29 yaşına gelen H.K.G konuyu yargıya taşımıştı.
Türkiye gündeminde infiala neden olan olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Gümüşel ve İstekli yakalanarak tutuklandı. Adli süreç devam ederken TBMM'den istismar olayının araştırılması kararı çıktı.
Genel Kurulda, siyasi parti gruplarının, çocuk istismarlarının araştırılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek ele alındı.
İYİ Parti Grubu adına söz alan Antep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Türkiye'de çocuk ihmali ve istismarı vakalarında artışın en önemli nedeninin son yıllarda giderek yaygınlaşan yoksulluk ve ekonomik kriz olduğunu söyledi.
Çocukların istismardan korunması için önleyici ve koruyucu yaklaşıma sahip, etkili, çocuk odaklı, hak temelli, bütüncül bir çocuk koruma sistemi ve sistemi denetleyecek bağımsız bir izleme mekanizmasının etkin şekilde kurulmasını öneren Filiz, "Çocuk istismarında çaresizliğimiz, içinde bulunduğumuz tablonun korkunçluğundan ve bu çok boyutlu kocaman sorunun nasıl çözüleceği konusunda somut çözüm bulunmamasından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, erken yaşta evliliğe sürüklenen çocukların, sistematik olarak evlendirildikleri kişinin ve bu kişinin ailesinin fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığını söyledi.
Kerestecioğlu, "Kız çocukları çoğunlukla kendilerinden büyük erkeklerle evlendiriliyor. Çoğu hiçbir cinsel bilgi sahibi olmadan evlendirilen çocuklar, evlendirildikleri erkeklerin cinsel saldırısına uğruyor ve pek çok sağlık sorunuyla da karşı karşıya kalıyor. 15-19 yaş arası genç kızlarda birinci sırada ölüm nedeni, hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlar" ifadelerini kullandı.
Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi'ni, kadınların ve çocukların şiddetten ve istismardan korunmasını sağlayan en güçlü mekanizma olarak nitelendirerek, "Sözleşmeden çıkılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunun reddi kararı, karar daha yayınlanmadı ve elimize geçmedi ama haberlerde görülüyor ki Danıştay tarafından onandı. Aslında herkes bundan utanç duymalı. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığından beri denetimsizlik arttı ve artık ne kadın cinayetleri ne çocuk istismarları konusunda sağlıklı veriler ediniyoruz" sözlerini sarf etti.
"Komisyon aracılığıyla aklamak istiyorsanız buna izin vermeyeceğiz"
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kürsüde, 3 Kasım 2016 tarihli "Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu'nu" göstererek, "Bir vakıftaki istismar vakasından sonra kamuoyu baskısıyla yine böyle benzeri bir komisyon kurulacak. Bu komisyonda, tıpkı KAİMDER'de, tıpkı Ensar'da olduğu gibi süreci uzatarak, ipe un sererek, orada yaşananları komisyon aracılığıyla aklamak istiyorsanız, buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Çocuklara karşı her türlü istismarın önlenmesi için bir ihtisas komisyonu kurulmuş olsaydı etkin denetimi hayata geçirmek için bir şans doğabileceğini belirten Karaca, "Ama ne yaptınız? İnsan Hakları Komisyonunda bir alt komisyon..." değerlendirmesinde bulundu.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, komisyonun geç kurulduğunu savunarak, "Eğer gerçekten istismarla mücadele etmek istiyorsanız, bu sözde vakıflar istedi diye, çocuğu kasten evliliğe zorlamanın cezalandırılmasını öngören İstanbul Sözleşmesi'nden birkaç oy için çekilmeyeceksiniz" dedi.
"İddiaları hiçbir vicdan kabul etmez"
AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, iddiaları hiçbir vicdanın kabul etmeyeceğini belirtti.
Olayın yargıya intikal ettiğini, atılı eylemin tüm boyutlarıyla değerlendirileceğini ve yargının kararını vereceğini dile getiren Arslan, mağdurenin 4 Aralık 2020'de 6 yaşındaki çocuğuyla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait kadın konukevinde kalmaya başladığını, eşinin kendisi ve çocuğu hakkında kayıp ilanı vermesi ve can güvenliği riski bulunması nedeniyle 8 Aralık 2020'de başka bir ilde bulunan kuruluşa naklinin sağlandığını anlattı.
Arslan, mağdurenin hiçbir gelirinin bulunmaması dikkate alınarak, Kadın Konukevleri Yönetmeliği gereğince ekonomik olarak desteklendiğini söyledi.
Arslan, 30 Ocak 2023'te gerçekleşecek duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının müdahil olarak katılım sağlayacağını bildirerek, mağdura psikososyal ve hukuki destekler başta olmak üzere her türlü sosyal hizmet desteklerinin sunulmaya devam edeceğini söyledi.
Çocuk istismarı ve aileye karşı suçların önlenmesi için her türlü yasal düzenleme ve idari tedbirlerin alındığını dile getiren Arslan, "Bütün bunlara rağmen kesinlikle tasvip etmediğimiz hadiseler meydana gelmiştir; bunlar çok üzücüdür. İnşallah, kurulacak araştırma komisyonumuz olayları tüm yönleriyle inceler, bundan sonra alınacak tedbirlerle ilgili Genel Kurula ve Gazi Meclisimize ışık tutacak önerilerde bulunur" ifadelerini kullandı.
Yapılan görüşmelerin ardından, komisyon kurulması kabul edildi; tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandı. 19 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.
Şentop: Hayırlı olsun
Kararın ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuk istismarını bütün boyutlarıyla ele alacak araştırma komisyonu, TBMM'de oy birliğiyle tüm partilerin katılımıyla kuruldu. Hayırlı olsun. Çocuklarımıza güven ve huzur dolu bir dünya kurmak, hepimiz için ortak ve hayati bir sorumluluktur" ifadelerini kullandı.