Türk sosyal bilimler akademisinin marjinal adamı Şerif Mardin yaşamını kaybetti
Türkiye'nin en ünlü ve üretken sosyologu Prof. Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti. Prof. Mardin'in cenazesi yarın (7 Eylü 2017Cumal) Yeniköy Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze töreninin ardından kaldırılacak.
"Din ve İdeoloji" çalışması Oxford Üniversitesi müfredatına da giren Prof. Mardin, Ruşen Çakır'a verdiği ve Vatan gazetesinde yayımlanan söyleşisinde ilk kez "mahalle baskısı" ifadesini kullanmış, muhafazakârlaşan bir toplumda, muhafazkârlaşmanın baskın hâle gelmesi durumunda "dini" bir hayat tarzını benimsemeyenlerin kendilerini dışlanmış hissedeceklerini ve baskın hâle gelen muhafazakârların değerlerinin bu kesim üzerinde de ağırlık kazanabileceğini anlatmaya çalışmıştı.
Mardin, 1927 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı.
Mardin, Türk akademisinde din-devlet, din-sosyoloji, din-modernleşme, sosyoloji-siyaset gibi hassas konuları çoğunluktan farklı bir perspektifle ele almasıyla tanınıyordu.
Yakın dönem Türkiye tarihi, özellikle "Jön Türkler" ve "Türk modernleşmesi" üzerine yaptığı çalışmalarla dünyada da yankı uyandıran Prof. Mardin, Mülkiye (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) ve Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. Doktorasını Stanford Üniversitesi'nde Hoover Institute'de “The young Ottoman movement: a study in the evolution of Turkish political thought in the nineteenth century” başlıklı tezle savundu.
Bir süredir hafıza sorunları yaşayan ve tedavi gören Şerif Mardin, 90 yaşında hayatını kaybetti.
Şerif Mardin'in kitapları:
Din ve İdeoloji
Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye'de Din ve Toplumsal Değişim
Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
Siyasal ve Sosyal Bilimler, Türk Modernleşmesi
Türkiye'de Din ve Siyaset
Türkiye'de Toplum ve Siyaset
Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
Religion, Society and Modernity in Turkey