AB'den bir ilk: Türkiye'yi Suriye'de 'işgalci güç' olarak tanımladı
Avrupa Birliği Komisyonu’nun önceki gün açıkladığı 2021 ülke raporunda Türkiye, Suriye’de ilk kez 'işgalci güç' olarak tanımlandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen Avrupalı Büyükelçilere tepki gösterirken Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’nda Saray’ı çok rahatsız edecek bir dil kullandığı ortaya çıktı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun her yıl yayınladığı ülkeler raporu önceki gün açıklandı. Dikkat çekici tespitlerin yer aldığı 2021 ülke raporunda Türkiye için Suriye’de ilk kez “işgalci güç” olarak tanımlandı.
Ankara’ya bir kez daha ağır eleştirilerin yapıldığı raporda, Türkiye'nin son dönemde izlediği dış politikasının AB’nin güvenlik ve dış politika öncelikleriyle uyumlu olmadığı belirtildi.
Türkiye'nin “istikrarlı ve müreffeh Suriye” hedefinin AB tarafından da paylaşıldığı belirtilen raporda “Buna karşın Türkiye, Kuzey Suriye’de kendisinin desteklediği milis güçlerin de katılımıyla askeri harekatını sürdürmektedir. Türkiye aynı zamanda kuzey Suriye’de altyapı ağlarını genişletmiş ve temel hizmetlerin sunumunda artış kaydetmiştir” denildi.
‘İŞGALCİ BİR GÜÇ OLARAK TÜRKİYE’
“Türk askerleri ve Türkiye’yle bağlantılı silahlı güçlerin kontrolündeki bölgelerdeki insan hakları durumunun endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü” tespitine yer verilen raporda “Türk makamları, Suriye Geçici Hükümeti tarafından yeniden istikrar sağlamak ve sahada idari yapılar oluşturmak için yürütülen faaliyetleri destekledi. Tüm çabalara rağmen, işgalci bir güç olarak Türkiye’nin insan hakları meselesinin üzerine eğilmeyi sürdürmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.
Her yıl yayımlanan raporda Suriye’de Türkiye çin daha önce kullanılmayan “işgalci güç” tanımlamasının yapılması dikkat çekti.