Almanya'dan Ezidilerin kutsal mekanı Laleş'e üst düzey ziyaret
Almanya Dışişleri Bakanlığından bir heyet, Ezidilerin kutsal mekanı Laleş’i ziyaret etti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Irak ve Suriye Dosyasından Sorumlu Bakan Yardımcısı Stefan Schneck, Almanya’nın Erbil Başkonsolosu ve diplomatlardan oluşan bir heyet Ezidilerin kutsal mekanı Laleş Tapınağını ziyaret etti. Heyet, burada Ezidilerin dini önderleri ve ileri gelenleri ile görüştü.
Heyetin saha sonra Şengalli ailelerin kaldığı Duhok’taki kampları ziyaret edeceği öğrenildi.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidiler Temsilcisi Suud Mısto, ziyaretin Almanya Parlamentosu’nda kabul edilen “Ezidi Soykırımı” yasasında yer alan 20 maddenin hayata geçirilmesi”ni yakından gözlemlemek ve Ezdilerin önde gelenleri ile fikir alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştiğini söyledi.
Suud Mısto, heyetin Laleş’teki dini önder ile Ezidi halkıyla yardım çabalarının yeterli olup olmadığı yerinde görmek için görüşmelerde bulunacağını sözlerine ekledi. “Alman devleti başta Ezidiler olmak üzere tüm Irak’taki etnik ve dini toplulukların mültecilerine ev sahipliği yapan Kürdistan'a yardım etmekten çekinmemiştir” dedi.
Almanya hükümeti; Parlamentosu’ndaki tüm partilerin katılımıyla 19 Ocak’ta onaylanan suçluların cezalandırılması, IŞİD’den kurtarılan Ezidilere psikolojik-sağlık desteği ve Ezidi yerleşim yerlerinin inşası gibi önemli kararların yer aldığı 20 maddeden oluşan Ezidi Soykırımı kararlarını uygulamak istiyor..
Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidiler Temsilcisi, Almanya heyetinden Şengal’de normale dönülmesi ve göçmenlerin evlerine dönebilmesi için gerekli adımları atmasını sağlamak amacıyla Irak hükümetine baskı yapmasını istediklerini belirterek “Ezidilerin geri dönüşüne yönelik tüm taleplerimiz, Şengal'deki Ezidi halkının bir daha soykırım yaşanmayacağını hissetmesi çerçevesindedir" şeklinde konuştu.
Almanya Parlamentosu’nun Ezidi Soykırımını tanımasına ilişkin ise Mısto şunları söyledi:
“Ekonomik ve siyasi açıdan süper bir güç olan Almanya’nın Ezidi Soykırımını tanınması tarihi bir adımdı.Diğer ülkeler gibi sadece kağıt üzerinde kalmayan ve somut adımlar da içeren bir onaylamaydı.”
19 Ocak 2023 tarihinde Almanya Parlamentosu, Fransa, Kanada, Portekiz, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ülkeleri gibi Ezidi Soykırımı’nı tanınmasını öneren yasayı kabul etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kürtçe yaptığı açıklamada “Dünyadaki hiçbir parlamentonun kararının onların acısını ortadan kaldıramayacağını biliyoruz. Fakat yine de bu kararın farklı olduğuna gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Almanya'nın Ezidi Soykırımını tanıması ardından Kürdistan Bölgesi liderleri yayınladıkları mesajlarda Almanya hükümetine teşekkür etmişti.
2014’ün Ağustos ayında IŞİD Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Şengal’e saldırmış binlerce kişiyi kaçırmış, yüzlercesini şehit etmişti. Saldırılar nedeniyle Ezidi Kürtleri evlerini terk ederek Kürdistan Bölgesi’nin diğer illerine ve başka ülkelere göç etti.
Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisinin verilerine göre IŞİD 6 bin 417 kişiyi kaçırdı. Şuana kadar 3 bin 562 kişi kurtarıldı, 2 bin 693 kişinin ise hâlâ akıbeti bilinmiyor.