Anayasa Yazım Komisyonu'nda Kürt üye sayısı 6'ya çıkarıldı
Irak Anayasası’nı Yazım Komisyonu’nda 3 olan Kürt üye sayısı 6’ya çıkartıldı.
Irak Anayasası’nı Yazım Komisyonu’nda 3 olan Kürt üye sayısı 6’ya çıkartıldı.
Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Haddad ve parlamentodaki Kürdistani grupların çabaları sonucu anayasa yazım komisyonundaki Kürt üye sayısının 6’ya çıkarıldığı belirtildi.
Söz konusu kararın Haddad tarafından Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan Fraksiyonu’nun komisyonda daha aktif rol oynaması talebiyle, parlamento başkanlığına gönderdiği yazının ardından alındığı ifade edildi.
Komisyondaki Kürt üyelerin Viyan Sabri, Ciwan İhsan, Yusuf Muhammed Sadık, Abdulbari Muderris, Cemal Koçer ve Yasama Komisyonu Başkanı Rebwar Hadi’den oluştuğu bildirildi.
Kürtlerden Anayasanın Yenilenmesine itiraz
Öte yandan, Süleymaniyeli bir grup avukat, Irak Anayasası’nın yenilemesi için oluşturulan komisyonun çalışmalarının durdurulmasını isteyen bir bildiri yayınladı.
Bildiriyi yayınlayan 20 avukattan Simko Esad K24’e yaptığı açıklamada, “Anayasanın yenilenmesi için oluşturulan komisyonun çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz. Bu süreçte yaşanan olaylarla birlikte böyle bir komisyonun kurulması anayasal değildir” dedi.
Söz konusu avukatlar Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu.
K24’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Halepçe Sorumlusu Besam Ali, anayasanın yenilenmesi için oluşturulan komisyonun yasal olduğunu ancak Kürtlerin cesur bir şekilde sorunla ilgilenmesi gerektiğini ifade etti.
Ülkede bir süredir tartışılan başkanlık sistemine geçiş konusu 1 ayı aşkın süredir devam eden gösterilerle birlikte gündemi daha da meşgul etmeye başladı.
Başkanlık sistemine geçişi Iraklı birçok siyasetçi desteklerken, Kürdistan Bölgesi yetkilileri, yapılacak olası bir anayasa değişikliğinin Kürdistan Bölgesi’nin haklarına müdahale olmaksızın gerçekleşmesi konusunda ısrarcı.
Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Ülkede, 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de yeniden başlamıştı.
Birleşmiş Milletler ve Irak Bağımsız İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, gösterilerin başladığı 1 Ekim'den bu yana 280'in üzerinde gösterici, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.