DSG, tutuklu IŞİD’lilerin Şam’a devredilmesine razı değil
DSG’nin Rojava’da IŞİD’lilerin tutulduğu hapishanelerin kontrolünü, “aşırı radikal grubun saldırılarına hazırlıklı olmak ve yeniden ortaya çıkma girişimlerini gözlemlemek amacıyla” Şam'daki yeni yönetime teslim edilmesine karşı olduğu belirtildi.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD'in Beşar Esad'ın 8 Aralık'ta devrilmesinden bu yana üyelerini kaçırmak amacıyla Rojava’daki hapishanelere iki saldırı girişiminde bulunduğunu ve Suriye’deki durumdan faydalanmaya çalıştığını açıklamıştı.
Aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu yaklaşık 4 bin 500 IŞİD'linin tutulduğu Haseke kentindeki bir cezaevinden sorumlu bir Kürt yetkili, IŞİD’in bu girişimlerine devam edeceğini söyledi.
Reuters'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Kürt yetkili, "Suriye rejimi düştüğünde IŞİD çok sayıda silah ele geçirdi ve hapishanelere saldırmak için yeniden örgütlenecekler” dedi.
DSG, on yıldır Suriye ve Rojava’da ABD’in öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile işbirliği içerisinde örgütle mücadeleye öncülük yapıyor.
IŞİD 2017'de Rakka’dan sürdükten sonra DSG ve koalisyon güçleri 2019'da örgütün son kalesi olan Bağuz'u da kontrol etmişti.
Hapishanelerdeki durum Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) Şam’da yönetimi ele geçirip yeni bir hükümet kurmasının ardından yeniden gündeme geldi.
Reuters’a göre uluslararası güçler arasında hapishanelerin kontrolü konusunda anlaşmazlık var.
Türkiye, cezaevlerinin Şam’da yeni yönetime devredilmesi gerektiğini savunuyor. ABD yönetimi ise kontrolün DSG’de kalmasını destekliyor.
Ajansa konuşan Kürt yetkili, “Cezaevlerinin yeni hükümete devredilmesi kabul edilemez. Bu hapishaneleri korumak sadece koalisyonun ve DSG'nin sorumluluğundadır" dedi.
Kürt yetkili ayrıca, Şam'ı ele geçiren savaşçılar arasında üniformalarında IŞİD bayrağı taşıyanların görüntülerine dikkat çekti.
Eskiden Nusra Cephesi olarak bilinen HTŞ geçmişte IŞİD ile çatışmıştı. Yeni hükümet de 11 Ocak'ta Şam'da Şii türbesine yönelik bir IŞİD saldırısını engellediğini açıklamıştı.
DSG, kontrolündeki hapishanelerde yaklaşık 10 bin IŞİD’linin tutulduğunu belirtiyor.
Ayrıca, SDG on binlerce kişinin tutulduğu El Hol Kampı’nı denetliyor. Kampta kalanların çoğu ise IŞİD’lilerin ailelerinden oluşuyor.
Rojava Özerk Yönetimi yetkilileri uzun zamandır yabancı devletlere vatandaşlarını geri almaları çağrısında bulunuyor. Ancak bazı ülkelerin güvenlik endişelerini öne sürerek vatandaşlarını geri almaktan kaçındığı belirtiliyor.
Kürt yetkili, tutukluların hâlâ “militan gibi” davrandıklarını, "emir-komuta" zincirine uyduklarını, kaçış planları yaptıklarını ve “fikirlerinden vazgeçtiklerini” söyledi.