HRW’den Kürdistan Bölgesi’ne LGBT eleştirisi
Human Rights Watch (HRW / İnsan Hakları İzleme Örgütü), Kürdistan Bölgesi’nde eşcinsellerin haklarının ihlal edildiğini ifade etti.
HRW’nin bugün yayımlanan raporunda, Rasan Örgütü’nün kapatılmasının eşcinsellerin haklarına darbe vurduğu belirtildi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki tek eşcinsel hakları savunucusu kuruluş olan Rasan, 31 Mayıs’ta Süleymaniye Mahkemesi’nin kararıyla kapatılmıştı.
Rasan, kadın hakları ve aile içi şiddet konusundaki çalışmalarının yanı sıra LGBT haklarıyla ilgili çalışmalar yürütüyordu.
“Rasan’ın kapatılması doğrudan bir tehdittir”
HRW Orta Doğu Müdürü Yardımcısı Adam Coogle, Rasan’ın kapatılmasına ilişkin, “Rasan'ın kapatılması yalnızca Kürdistan'daki sivil topluma yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda destekledikleri savunmasız insanların hayatları ve refahları için doğrudan bir tehdittir” değerlendirmesinde bulundu.
“Kürdistan Bölgesel Hükümeti acil adımlar atmalı”
"Kürdistan Bölgesel Hükümeti, Rasan gibi örgütlerin özgürce faaliyet göstermelerine ve LGBT savunucularına yönelik taciz ve hedef almalarına son vermelerine izin verilmesini sağlamak için acil adımlar atmalı” diyen Coogle, yetkililerin toplumun en savunmasız üyelerini korumak için çalışan aktivistleri “etkili bir şekilde günah keçisi ilan ettiğini” aktardı.
“Kapatma kararında gökkuşağı renkleri etkili oldu”
Rasan Örgütü CEO’su Tanya Kemal Derwiş, Rasan’ın kapatılmasında faaliyetlerinin yanı sıra logosunda bulunan gökkuşağı logosunun da etkili olduğunu ve mahkeme heyetinin logoda bulunan gökkuşağı renklerini “Rasan’ın eşcinsellik alanındaki faaliyetlerinin tam bir ifadesi olarak” değerlendirdiğini belirtti.
Derviş, mahkemenin kendilerine karşı suç unsuru olarak kullanabileceği somut bir delil bulamadağından gökkuşağı renklerini bahane olarak kullandığını ifade etti.
Mahkemenin faaliyetleri hakkında sorular sorduğunu dile getiren Derviş, “İnsan haklarına odaklanıyoruz, kim bize bir sorunla gelirse ayrım gözetmeksizin onlara yardımcı oluyoruz” dedi.
“Baskı ve hedef alma modelinin bir parçası”
LGBT bireylerin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde silahlı gruplarca hedef alınıp şiddete maruz kaldıklarını aktaran HRW, Rasan’ın kapatılmasını, “Son yıllarda yerel Kürt yetkililer tarafından LGBT bireylere ve aktivistlere yönelik daha geniş bir baskı ve hedef alma modelinin bir parçası” olarak niteledi.
Yaklaşık 20 yıl boyunca Süleymaniye’de faaliyet yürüten Rasan, kadınlara ve LGBT danışanlarına yasal, psikolojik ve sosyal destek sağlamanın yanı sıra LGBT ve kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor, ayrıca LGBT bireyler ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili verileri topluyordu.