Komel'den kritik karar: Kürdistan Parlamentosundan çekildi
Komel, Kürdistan Parlamentosu, il meclisleri ve Süleymaniye’deki yerel yönetimlerden çekilme kararı aldı.
Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) yönetimi bugün düzenlediği toplantı ardından yaptığı açıklamada partilerinin Kürdistan Parlamentosu, il meclisleri ve Süleymaniye’deki yerel yönetim pozisyonlarından çekilme kararı alındığını duyurdu.
Komal bu kararı almasına Kürdistan Bölgesi seçimlerinin ertelenmesini gerekçe olarak gösterdi.
Komal lideri Ali Bapir imzası ile yapılan yazılı açıklamada, "Bugün yaptığımız toplantıda Kürdistan parlamentosu, il meclisleri ve Süleymaniye yerel yönetimlerinden çekilme kararı aldık. Seçimlerin ertelenmesi ve kurumların ömrünün zoraki uzatılması Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi süreç üzerinde büyük bir kara leke olmuştur. Yaşanan sorunlar ve krizlerin çözümüne yönelik büyük bir tehdit oluşmuştur” ifadelerini kullandı.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Adalet Topluluğu Seçimlerden Sorumlu Politbüro üyesi Dr. Bestun Heme Salih “Bu karar sayın Ali Bapir’in tek başına almış olduğu bir karar değildir. Karar 52 kişilik yönetim kurulunun 45 üyesinin katılımıyla yapılan toplantıda alınmıştır” dedi.
Dr. Bestun Heme Salih, partilerinin Kürdistan Bölgesi’nde erken seçim yapılması tavrı içerisinde olacaklarını belirterek “Hiç kimse parlamento seçimlerinin yapılıp yapılmayacağını bilmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kürdistan Adalet Topluluğunun (Komel) Kürdistan Parlamentosu’nda 7 parlamenteri bulunuyor. Ayrıca Süleymaniye İl Meclisinde 2, Erbil İl Meclisinde ise 1 üyeleri var.
Komel, Süleymaniye’nin Mawet Kaymakamlığı, Raperin’e bağlı İsew Nahiye Müdürlüğü, Germiyan’ın Bawenur Nahiye Müdürlüğü, Çemçemal’a bağlı Axçeler Nahiye Müdürlüğü ve Halepçe’nin Sirwan Nahiye Müdürlüklerini elinde bulunduruyor. Aynı zamanda Süleymaniye İl Sağlık Müdürlüğü ile Toplumsal Gözetim Müdürlüğü yardımcılıkları Komel’e ait.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin seçimlerin 18 Kasım 2023'te yapılacağını açıklamıştı.
Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerinin geçen yıl yapılması gerekiyordu, ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle, parlamentonun dört yıllık görev süresi, Ekim 2022'de oy çokluğuyla bir yıl uzatılmıştı.