Korona yüzünden milyonlarca insan verem olabilir
Koronayla mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı önlemler, veremle mücadeleyi sekteye uğrattı. Geçtiğimiz üç aydaki karantina ve gelecek 10 aydaki kademeli normalleşmenin tedavi ve aşı çalışmalarına olumsuz etkisi nedeniyle 6.3 milyon insanın vereme yakalanma riski var. Uzmanlar, veremin binlerce yıldır var olmasına rağmen tüm dikkatlerin '120 günlük korona virüsüne' yönelmesinden şaşkın.
Korona virüsüne karşı alınan tedbirler, dünyanın en bulaşıcı hastalığı olan ve her yıl 1.5 milyon insanın ölümüne yol açan veremle mücadeleyi de geriletti. Bilim insanları, korona virüsüne karşı alınan karantina tedbirleri sonucunda birçok kişinin tedavi ve aşı olamadığı, bu nedenle verem hastalığının milyonlarca kişiye yayılma riski bulunduğu uyarı yaptı.
Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’nin (UNOPS) finanse ettiği Stop TB Partnership adlı kuruluşun araştırmasında, geçtiğimiz üç ayda uygulanan karantina önlemleri ve 10 aylık bir ‘normale dönüş’ evresi üzerinden tahminler yapıldı; verem vakalarının en fazla görüldüğü ülkelerde, korona virüsüyle mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı önlemlerin verem tedavisine etkisi değerlendirildi.
6.3 MİLYON İNSAN VEREME YAKALANABİLİR
Araştırma, vakaların karantina sırasında teşhis ve tedavi olamaması nedeniyle 2025 yılına kadar yaklaşık 6.3 milyon insanın vereme yakalanabileceğini ortaya koydu. Bu nedenle, 1.4 milyon insanın daha veremden ölebileceği belirtildi. Araştırmada, bu gelişmeler nedeniyle kürsel ölçekte veremle mücadele için verilen çabaların beş ila sekiz yıl gerileyeceği tespit edildi.
‘2013’TEKİ VERİLERE DÖNDÜK’
Kuruluşun yöneticisi Lucica Ditiu, “2013’teki duruma geri dönmemiş olmamız ve bu kadar çok inanın ölmesi beni çok rahatsız ediyor. Yaptığımız şeyi kontrol edememekten dolayı çok öfkeliyim. Mevcut programları unutarak, başta insanların ölmesi olmak üzere, çok şey kaybediyoruz” dedi.
‘COVID 120 GÜNLÜK, VEREM BİNLERCE YILLIK BİR HASTALIK’
Ditiu, veremle mücadele eden doktorların Covid-19’a gösterilen ilgi nedeniyle şaşkın olduğunu söyleyerek, “Çünkü verem binlerce yıldır bizimle. 100 yıldır bir aşımız var ve iki veya üç potansiyel aşı çalışması yürütülüyor. 2027 yılına kadar yarım milyar insana aşı yapmış olmamız gerekiyor ve 120 günlük bir hastalık için 100 aşı adayı olmasını şaşkınlıkla izliyoruz” diye konuştu.
‘SADECE COVID-19’LA İLGİLENİLİYOR’
Ditiu, “Bizim korkumuz, araştırmacıların sadece Covid-19 aşısı geliştirmeye yönelmesi. Herkesin gündeminde şu an bu var ve hâlâ diğer hastalıklara odaklananların sayısı çok az” dedi. Yetişkinler için hâlâ bir verem aşısı bulunmazken Ditiu, “Verem için aşımız yok, HIV için aşımız yok, sıtma için aşımız yok ve verem, bu hastaların en eskisi. Peki durum neden böyle? Çünkü biz bir aptallar dünyasıyız” diye tepki gösterdi.
Verem her yıl 1.5 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Ancak son yıllarda tedavi için artan hizmetler sayesinde vakalarda istikrarlı bir düşüş tespit edildi. (DIŞ HABERLER)