Kürt partilerden devlete ve Kürtlere 'seçmeli ders' çağrısı!
HAK-PAR, PDK, PAK, PDK-BAKUR, PSK, TDK-TEVGER Kürtçe seçmeli dersler için Kürtlere ve devlete çağrı yaptı. Kürt partiler Kürt ailelerden çocuklarını derslere kaydetmesini isterken devletten de yasal düzenleme yapmasını istedi.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci başladı.
Dersleri seçmek isteyen öğrenciler 20 Ocak’a kadar devam edecek bu süre zarfında başvuru yapabilecek.
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürt Demokrat Partisi(PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Kuzey (PDK-BAKUR), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokratik Hareketi(TDK-TEVGER) yaptıkları ortak açıklama ile Kürt ailelere ve devlete Kürtçe seçmeli dersler için çağrıda bulundu.
“Kürt aileleri çocuklarını Kürtçe seçmeli derse kaydetmeye çağırıyoruz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki okullarda çocukların 5, 6, 7, 8. sınıflarda Kürtçe seçmeli ders hakları mevcuttur. Elbette ki Kürtçe ana dilde eğitim hakkı, Kürt milletinin en meşru hakkıdır.
Ama bir yandan Kürtçe ana dilde eğitim hakkını savunmalı, diğer yandan da Kürtçe seçmeli ders hakkımıza da sahip çıkmalıyız.
Kürt aileler çocuklarını ne kadar çok Kürtçe seçmeli derse kaydederlerse, o oranda da Kürtçe öğretmen ihtiyacı da artacak, üniversitelerin Kürtçe bölümlerine daha fazla Kürt dili öğretmeni yetiştirilmesini de beraberinde getirecek, Kürtçe kitap ihtiyacı, Kürtçe ticari faaliyet oranı, Kürtçe TV, film ve diğer faaliyetler için Kürtçe bilen kadro ihtiyacı da artacaktır. Bu durum da Kürtçe ana dille eğitim için daha güçlü bir zemin yaratacaktır.
Türkiye devleti yöneticilerine çağrıda bulunuyoruz:
- Kürtçe seçmeli dersin ana okulundan başlayarak, birinci sınıftan 12’inci sınıfın bitimine kadar devam etmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
- Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dilde eğitim hakkının tanınması için gerekli adımlar atılması, yasal ve anayasal garantiler sağlanarak düzenlemeler yapılmalıdır.
Tüm Kürtlere de çağrıda bulunuyoruz:
- Çocuklarınızı Kürtçe (Kurmancî veKirmanckî/Zazakî) seçmeli derse kaydedin. Kürtçe seçmeli ders için son başvuru tarihi 20 Ocak 2023 günüdür.
- Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dille eğitim hakkının tanınması için açılan tüm kampanyaları ve yapılan çalışmaları destekleyelim.
- Kürtçe bilmeyen Kürtler, tüm imkanlarını seferber ederek Kürtçe öğrenmelidirler.
- Kürtçe bilen Kürtler, evde, sokakta, işyerinde, okulda, ticari yaşamlarında, yaşamın her alanında kendi aralarında Kürtçe konuşmalıdırlar.
- Tüm Kürt siyasi partileri, STK’ları, demokratik kitle örgütleri, TV, radyo ve basın-yayın kuruluşları; Kürt siyasetçi, yazar, sanatçı, aydınları; tüm siyasal, kültürel, sanatsal, yazınsal ve yayın faaliyetlerinde Kürtçeyi temel dil olarak kullanmalıdırlar, Kürtçeye öncelik vermelidirler.”