Süleymaniye halkı, YNK'nin ikili idare tehdidini desteklemiyor

Kurdistan Bölgesi'nde öne sürdüğü şartlarının kabul edilmemesi halinde Süleymaniye’de ayrı bir idare kurmakla tehdit eden YNK’nin bu görüşünü Süleymaniye halkının desteklemediği bildiriliyor.

Süleymaniye halkı, YNK'nin ikili idare tehdidini desteklemiyor

Kurdistan Bölgesi'nde öne sürdüğü şartlarının kabul edilmemesi halinde Süleymaniye’de ayrı bir idare kurmakla tehdit eden YNK’nin bu görüşünü Süleymaniye halkının desteklemediği bildiriliyor.

Süleymaniye İl Meclisi PDK Listesi Başkanı, Kürdistan’da ‘ikili idare’nin başarı şansının bulunmadığını ve Süleymaniye halkının bu görüşe  karşı olduğunu söyledi.  

BasNews’te yer alan haberde, Süleymaniye İl Meclisi Sarı Liste (PDK kastediliyor) Başkanı Ziyad Kake Riza Süleymaniye halkının, Kürdistan Bölgesi’nin diğer bölgelerinden koparılarak ayrı bir idare oluşturulması yönünde bir taleplerinin bulunmadığını belirterek, “Halk, Kürdistan Bölgesi’nin iki ayrı idareye bölünmesini desteklemiyor” dedi.

Halkın seçimler sonrası kurulacak yeni hükümetin Süleymaniye’ye daha fazla hizmet götürmesi ve yaşam standartlarının düzeltilmesi yönünde beklentisinin olduğunu dile getiren PDK’li yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Süleymaniye’ye ayrılan bütçe ve nereye harcandığına dair meclis üyeleri olarak bilgi sahibi değiliz.”  

30 Eylül’de Kürdistan Parlamento seçimlerinde Kürdistan Demokrat Partisi(PDK) birinci,  Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) ise ikinci parti olmuştu. Her iki parti ve Goran (Değişim) Hareketi ortak bir hükümet kurmak için görüşmelere başladı. Ancak seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hükümet hâlâ kurulamadı. YNK, hükümette yer almadan önce bazı şartlar öne sürdü. Öne sürülen şartlar arasında hükümette yarı yarıya yer alma, Kerkük Valiliği’ne kendi adayını getirmek, Bağdat’ta bir bakanlık elde etmek gibi konular bulunuyor.

PDK ise YNK'nin aldığı oy oranın hükümette yarı yarıya yer alması için yetmediği ve sözkonusu diğer şartların  da hükümet kurulduktan sonra müzakere edilmesinde ısrar ediyor. 111 kürsülük Kürdistan Parlamentosu'nda PDK 45, YNK 21, Goran Hareketi ise 12 kürsü elde etmişti.

YNK bu yüzden Kürdistan Parlamentosu’nun iki oturumuna katılmadı. Kürdistan parlamentosu, YNK parlamenterleri katılmaksızın Kürdistan Parlamentosu Başkanlık Divanı üyelerini ve anayasa komisyonunu seçti.

YNK’li yetkililer sık sık PDK’yi öne sürdükleri şartların kabul edilmemesi halinde, hükümette yer almayacakları, Süleymaniye’de Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bağımsız direk Bağdat’a bağlı ayrı bir idare kurmakla tehdit ediyorlar.