Uluslararası örgütlerden İran'a çağrı: Kürt siyasi mahkumların idamını durdur
Uluslararası insan hakları ve sivil toplum kuruluşları, İran yargısına çağrıda bulunarak, Pexşan Azizi, Varişe Muradi ve diğer idam mahkumları hakkındaki ölüm cezalarının kaldırılmasını talep etti. İnsan hakları savunucuları, idam cezasının insanlık dışı bir uygulama olduğuna ve İran hukuk sisteminden tamamen kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
![Uluslararası örgütlerden İran'a çağrı: Kürt siyasi mahkumların idamını durdur](https://krdnews.org/uploads/images/202502/image_870x_67abe880649a5.jpg)
Uluslararası insan hakları ve sivil toplum kuruluşları ortak bir açıklama ile siyasi tutuklular Pexşan Azizi, Varişe Muradi ve diğer idam mahkumları hakkındaki ölüm cezalarının kaldırılmasını talep etti
Açıklamada, 2 Şubat 2025'te, Pexşan Azizi'nin avukatlarının İran Yüksek Mahkemesi'nin yeniden yargılanma taleplerini reddettiğini ve dosyasının infaz için ilgili makamlara gönderildiğini açıkladığı hatırlatıldı.
Daha önce, 8 Ocak 2025'te temyiz mahkemesi Azizi'nin idam cezasını onaylamıştı.
Ancak, Rojhılat’ta gerçekleşen protestolar ve grevlerin ardından, avukatlarından Maziar Tatayi, 22 Ocak 2025'te Yüksek Mahkeme'nin Azizi'nin infazını durdurduğunu duyurdu.
Açılamayı yapan örgütler, Mahabad doğumlu aktivist Azizi’nin, "İslam Cumhuriyeti'ne karşı silahlı faaliyetlerde bulunmak" suçlamasıyla hüküm giydiğini ve 4 Ağustos 2023'te tutuklanarak Tahran'daki Evin Hapishanesi'ne gönderildiğini, burada fiziksel ve psikolojik baskının yanı sıra ailesiyle görüşme hakkı ve hukuki yardım erişimi ciddi şekilde kısıtlandığını anımsattı.
Muradi ve diğer mahkumlar da idam cezasıyla karşı karşıya
Açıklamada, bir diğer Kürt siyasi mahkumu olan Varişe Muradi de, Kürt örgütlerle ilişkili olduğu iddiasıyla idam cezasına çarptırıldığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Ayrıca, ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ protestoları sırasında gözaltına alınan Mujde (Abbas) Korkori'nin de idam cezası Yüksek Mahkeme tarafından yeniden onaylandı. Benzer şekilde, Mehdi Hassani ve Behrouz Ehsani'nin de idam cezası onaylandı ve her ikisi de çoğu zaman infaz öncesinde mahkumların tutulduğu Ghezel Hesar hapishanesinde tek kişilik hücrelere nakledildi.
İran genelinde, idam cezalarına karşı ‘Ölüm Cezasına Karşı Salı’ adı altında 34 hapishaneye yayılan haftalık açlık grevleri başladı ve giderek daha fazla mahkum bu harekete katılıyor.
Kadın hakları aktivistleri tarafından organize edilen bir protesto da, 22 Ocak'ta Sine kentinde gerçekleştirildi. İran'ın Kürt bölgelerindeki iş yerleri de protestoya destek vermek amacıyla greve gitti.”
Uluslararası toplum harekete geçmeye çağrıldı
Açıklamaya imza atan bulunan insan hakları kuruluşları, İran yargısından Pexşan Azizi'nin derhal serbest bırakılmasını ve Varişe Muradi, Müjde (Abbas) Korkori, Mehdi Hasani ve Behruz Ehsani gibi idama mahkum edilenlerin cezalarının kaldırılmasını talep etti.
Ayrıca, idam cezasının temel insan haklarına aykırı olduğunu ve özellikle yaşam hakkı ile işkence ve zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını ihlal ettiğini belirterek, uluslararası toplumu İran hücumetine baskıyı artırmaya davet etti.
Açıklamaya imza atan uluslararası örgütler ve STK’lar şunlar:
- Collaborative for Peace in Sudan – Sudan'da Barış İçin İş Birliği
- Yemen'de Kadının Siyasi ve Ekonomik Güçlendirilmesi İçin Hakkım Vakfı
- Nil'in Kızı Derneği
- Belgrad Feminist Forumu, Sırbistan
- Barış Kadın Liderler Ağı
- Kadınlar İçin Psikososyal Danışmanlık Merkezi (PSCCW)
- Fotoğraf Çekilmez Bölgesi (NoPhotoZone)
- Rawadari – Hoşgörü
- Kadınların Sesi Ekibi
- Brighton'da Siyahi Kadınlar
- Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Hukuk İçin Eylem Ağı
- Karar Medya ve Kalkınma Vakfı
- Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da Kadın İnsan Hakları Savunucuları Bölgesel Koalisyonu (WHRDMENA)
- İnsan Güvenliği Girişimi
- Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR)
- Doria Feminist Fonu
- Müslüman Hukuku Altında Yaşayan Kadınlar
- Göl Kadınları Derneği
- Yeni Kadın Vakfı
- CIVICUS: Küresel İttifak
- İnsan Hakları Gözcüsü
- Kadın İnsan Hakları Savunucuları Uluslararası Koalisyonu
- HuMENA İnsan Hakları ve Sivil Katılım Ağı
- Cinsiyet Adaleti İçin Kadın Girişimleri
- Kadınlar İçin Kadın Hakları – Yeni Yollar
- Uluslararası Kadın Hakları Eylem İzleme Ağı Asya Pasifik (IWRAW AP)
- Sudanlı Kadınların Sağlığı Örgütü
- Kürdistan İnsan Hakları Ağı
- Ortadoğu Demokrasi Merkezi
- MENA Taciz Haritası
- Dayanışma
- Femena