20 bin Peşmergeden oluşan iki tümen göreve başladı
Başkent Erbil’de Peşmerge Bakanlığı’na bağlı 20 bin Peşmegeden oluşan iki yeni piyade tümeni için askeri tören gerçekleştirildi.
Kürdistan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de katıldı.
Törende konuşan Barzani “Kürdistan Bölgesi’nin kurumsallaşmasını pekiştirmek ve demokrasiyi güçlendirmek için Peşmerge gücünü birleşik bir ulusal güç haline getirmeliyiz. Kürdistan Bölgesi Başkanlığının hedefi ulusal bir güç oluşturmaktır” dedi.
Peşmerge Bakanlığı Planlama ve Atama Dairesi Başkanı Yarbay Karzan Şaqlawayi, her biri dört askeri tugay ve bir karargahtan oluşan iki piyade tümeninin bugün göreve başladığını söyledi.
Her biri 10 bin Peşmergeden oluşan iki tümenin Peşmerge Bakanlığı ve IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon tarafından eğitilip dolatılacağını belirten Şaqlawayi, “Bu süreç, Peşmerge güçlerinin örgütlenmesi ve birleştirilmesinin bir parçası. Peşmergenin daha fazla örgütlenmesi için iyi bir başlangıç” dedi.
Peşmerge, askeri yapı bakımından Irak ordusu ile aynı örgütlenme modeline sahip. Peşmerge ordusu 8 alay ve 17 piyade tümeninden oluşuyor. Irak askeri sistemine göre her alay dört tümenden, her tümen dört tugaydan, her tugay dört alaydan, her alay dört taburdan ve her tabur dört bölükten oluşuyor.
2010-2013 yılları arasında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) bağlı 70'inci ve 80'inci birliklerden yaklaşık 42 bin Peşmerge, bakanlık bünyesinde birleştirilerek 14 müşterek tugay oluşturuldu. Ancak IŞİD'le mücadele ve Ekim 2017’deki olaylar süreci sekteye uğrattı.
Sürecin devamı olarak 2018 yılında, koalisyon ile koordineli olarak Peşmergeyi yeniden birleştirme amaçlı 35 maddelik bir proje hazırlandı.
KDP ve YNK’ye bağlı Peşmerge güçlerinin dışında Peşmerge Bakanlığı'na bağlı 125 bin Peşmergeden oluşan 22 tugayı bulunuyor. Bu tugaylardan ikisi, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürt bölgelerini korumak için iki müşterek tugayın parçası olarak Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı durumda.