3. havalimanındaki işçilere Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'ndan destek
Üçüncü havalimanındaki grev yapan işçilere Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'ndan destek geldi
Üçüncü havalimanındaki grev yapan işçilere Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'ndan destek geldi
Euronews'ten Zehra Yildiz 'in geçtiği habere göre İstanbul'da üçüncü havalimanı şantiyesinde kötü çalışma şartları sebebiyle başlatılan işçi eylemlerine uluslararası işçi sendikalarından destek geldi.
Cumartesi günü yaklaşık 500 işçinin gözaltına alınmasının ardından açıklama yapan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), işçilerin gözaltına alınmasını "kınadıklarını" ve inşaat sahasındaki ölüm ve yaralanmaların "tolere edilemez" olduğunu açıkladı.
163 ülkede örgütlü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu dünya genelinde 207 milyon işçiyi temsil ediyor. Konfederasyonun üyeleri arasında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu da (DİSK) bulunuyor.
İYİ-Sen: Taleplerimiz karşılanana dek eyleme devam edeceğiz
Olaylar hakkında euronews'e konuşan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-Sen) Başkanı Ali Öztutan, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi.
Öztutan, İGA Havalimanı İşletmesinin iddialarının aksine eylemlerin sadece kötü hava şartlarında servislerin gecikmesinden kaynaklanmadığını belirtti. Şantiyede iş güvenliğinin olmaması, çalışma ve konaklama şartlarının insan onuruna yakışmayacak seviyede bulunması ve işçilerin maaşlarıyla sigortalarının sürekli eksik yatırılmasının tepkilerin temel nedeni olduğunu açıkladı.
İGA tarafından yapılan açıklamayı 'ciddiyetsiz' olarak değerlendiren Öztutan, istenilenlerin aslında temel insani ihtiyaçlar olduğunu söyleyerek, daha önce yapılan bireysel şikayetlerin firma tarafından dikkate alınmadığını dile getirdi.
"Sabah saatlerinde operasyon yapıldı"
İYİ-Sen Başkanı Öztutan cumartesi günü sabah erken saatlerde polislerin şantiyeye operasyon yaparak işçilerin koğuşlarına girdiğini ve eylemler sırasında yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
İnşaat firmasının sendikalı işçilere karşı ayrımcılık yaptığını ve bu sebeple kaç üyeleri olduğunu açıklamayan Öztutan, Türkiye'de inşaat sektörünün en örgütsüz alan olduğunun da altını çizdi.
"Eylemlere dışarıdan katılan yok"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın firmayı "temize çıkarmak" için açıklama yaparak 27 kişinin öldüğünü söylediğini ve bu rakamın son ölümlerle beraber 30'u bulduğunu da belirten Öztutan, bu işçiler hakkında hukuki sürecin dahi başlatılmadığı vurgusunu yaptı.
Ali Öztutan, eylemlere şantiye dışından kişilerin katıldığı iddialarının asılsız olduğunu belirterek, "Türkiye'de emek mücadelesi yükseldiğinde, birileri bunu örtme çabasına giriyor." dedi.
Eylemler nasıl başladı?
Sendika üyelerinin yaptığı açıklamaya göre eylemler, cuma günü işçileri taşıyan aracın kaza yapmasıyla başladı. Kazada 17 kişinin yaralanmasının ardından havalimanı işçileri, iş kazalarının ve kötü çalışma koşullarının sonlandırılması için iş bırakma eylemi başlattı.
Dev-Yapı-İş sendikası yöneticisi Özgür Karabulut, jandarmanın işçilerin kaldığı koğuşların kapısını kırarak içeri girdiğini ve 500 işçinin gözaltına alındığını belirtti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ali Bayar ise gözaltına alınanların sayısının 400 olduğunu açıkladı.
Sendika yetkilileri, kötü çalışma koşullarından dolayı daha önce greve gitmek istediklerini fakat 2016'da ilan edilen ve iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL) süresince grev ve protesto haklarının kısıtlandığını açıkladı.
İşçiler ne istiyor?
Havalimanı işçileri yemeklerin sağlıklı koşullar altında yapılmasını, maaşların ödenmesini, servis sorunun çözülmesini, yatakhane ve banyoların temizlenmesini, tahtakurusu probleminin çözülmesini talep ediyor.
Yapım aşamasında olan üçüncü havalimanının dünyanın en büyük havalanlarından birisi olacak.