ABD Dışişleri Bakanlığı: Güçlerimiz Irak'ta kalmayı sürdürecek
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Irak'taki ülkesi güçlerinin misyonlarını sürdüreceğini ve ABD'nin bölgedeki çıkarlarını savunmak için gerekli tüm önlemlerin alınacağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller haftalık basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Irak’ta Bedir Hareketi Lideri’nin ABD büyükelçiliği ve güçlerinin Irak’tan çıkarılmasına yönelik açıklaması ve bu yönde Parlamento’da bir grup milletvekilinin imza toplamasına ilişkin sorusuna yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller şunları söyledi:
“Hem ABD hem de diğer bölge ülkeleri açısından terörle mücadelede önemli bir öncelik olan IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla güçlerimizin Irak'ta operasyonlarını sürdürmeye devam edeceğini söyleyebilirim.”
ABD Başkanı Biden’ın bu konudaki açıklamasını hatırlatan Miller, "Başkan Biden, dünyanın her yerinde ABD güçleri ve çıkarlarını savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağımızı açıkça ortaya koydu" dedi.
Dün Şii Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin ciddi ve kısa vadeli bir takvim belirlemesini istedi. Irak Parlamentosunda bir grup Şii milletvekili İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına karşın Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin kapatılması ve personelinin sınır dışı edilmesinin Parlamentoda kapalı oturumla görüşülmesi için imza topluyor.
Gazze'de İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmalar ile birlikte ABD'nin Suriye ve Irak'taki üsleri hedeflanedi.
ABD yetkililerine göre, 17-30 Ekim tarihleri arasında ABD ve müttefik güçler Irak'ta 14, Suriye'de ise dokuz saldırıyla karşı karşıya kaldı.
“Türkiye değerli bir NATO müttefiki”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı yönündeki açıklamalarının ardından Türkiye'nin NATO'dan çıkartılması yönündeki çağrılara ilişkin soruya, "Bu konudaki fikir ayrılıklarımıza rağmen Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyebilirim" yanıtını verdi.
İttifakın güçlendirilmesi adına Ankara ile çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Miller, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edildiğini de hatırlattı.
Miller, "NATO'nun güçlendirilmesi için onlarla (Türkiye) çalışmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadesini kullanarak, söz konusu güçlendirme çalışmalarının İsveç'in NATO'ya katılımının hızlıca gerçekleştirilmesini de kapsadığını vurguladı.
Söz konusu anlaşmazlığın Türkiye yönetimiyle yaşadıkları ilk anlaşmazlık olmadığını vurgulayan Miller, ancak Türkiye'yi hala üretken ve yapıcı bir NATO müttefiki olarak gördüklerini söyledi.
Miller, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu açıklamasına ilişkin, "Hamas'ın gerçek bir terör örgütü olduğuna dair değerlendirmemizde çok net olduğumuzu düşünüyorum." dedi.
Florida eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Rick Scott, geçen hafta, Erdoğan'ın Hamas'ın "terör örgütü olmadığını" ifade etmesinin ardından NATO'ya Türkiye'nin üyeliğini "ciddi olarak gözden geçirmesi" çağrısında bulunmuştu.
"Tüm terörizm, şiddet ve sivilleri hedef alma eylemlerinikınıyoruz"
Sözcü Miller, günlük basın toplantısında, İsrail'in, Batı Şeria'daki saldırılardan Filistinlileri korumak için "tedbir alması" gerektiğini bildirdi.
Bu saldırıları yapanların ve saldırılara "seyirci kalan ya da müdahale edemeyen" İsrail ordusu mensuplarının, eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini kaydeden Miller, "Batı Şeria'daki İsrailli radikal yerleşimcilerin son dönemdeki saldırıları dahil olmak üzere tüm terörizm, şiddet ve sivilleri hedef alma eylemlerini, tutarlı ve açıkça kınadığımızı söylememe izin verin" ifadelerini kullandı.
Sözcü Miller, "Şunu söylemek istiyorum, özel olarak İsrail hükümetine ve kamuya, bu saldırıların kabul edilemez olduğunu ve durması gerektiğini, saldırıyı yapanların sorumlu tutulması gerektiğini açıkça söyledik." dedi.
Öte yandan, İsrail'in Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi'ni tehdit etmesine ilişkin soruya, İsrail'den "sivil zayiatı en aza indirmek için uluslararası hukuka uygun hareket etmesini beklediklerini" ifade eden Miller, hastanelerin ve diğer alanların "korunan sivil altyapılar" olduğunu belirtti.