ABD'de ateşkes tatmin etmedi: Yaptırım süreci devam edecek
ABD heyetinin dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası varılan 120 saatlik ateşkes anlaşması sonrası ABD cephesinden açıklamalar devam ediyor. Demokrat Chris Van Hollen, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile görüştüğünü, Türkiye’ye yönelik sert yaptırım tasarısı sürecini devam ettireceklerini söyledi. Yapılan ilk değerlendirmeler, alanda Suriye, İran ve Rusya'nın güç kazandığına işaret ediyor.
ABD heyetinin dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası varılan 120 saatlik ateşkes anlaşması sonrası ABD cephesinden açıklamalar devam ediyor. Demokrat Chris Van Hollen, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile görüştüğünü, Türkiye’ye yönelik sert yaptırım tasarısı sürecini devam ettireceklerini söyledi. Yapılan ilk değerlendirmeler, alanda Suriye, İran ve Rusya'nın güç kazandığına işaret ediyor.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Ankara ziyaretinin ardından varılan ateşkes sonrası ABD'deki tartışmalar sürüyor. Kongre'de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlardan Türkiye’ye yönelik tepki ve yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.
Demokrat Chris Van Hollen, Türkiye’ye yönelik sert yaptırım tasarısı sürecini devam ettireceklerini söyledi.
Van Hollen’ın ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye’ye yaptırım tasarısını açıklayan iki senatörün telefonda görüştükleri ve “tasarıya son süratle devam edilmesi gerekliliği” konusunda mutabık oldukları belirtildi.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’ye yaptırım tasarısını açıkladığı basın toplantısında “Kongre sağlam ve tek bir ses olarak konuşacak” demişti.
Yaptırım haftaya oylanacak
Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer de Temsilciler Meclisi'nin haftaya Türkiye yaptırım tasarısını oylayacağını açıkladı.
Pelosi ve Schumer, ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın ABD'nin dış politikasının güvenilirliğine zarar verdiğini savundu.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel “Ateşkes sağlanmasından memnunum. İyi bir işaret. Ancak sürüp sürmeyeceğine ve tam olarak ne anlama geldiğine bir bakalım” dedi. Engel, Türkiye’ye yaptırım baskısını terk etmek için henüz erken olduğunu söyledi.
Engel'in yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye’nin operasyona ara vermesi rahatlattı. Ancak bu anlaşmanın hakiki ve kalıcı bir etkisi olup olmayacağını görmeliyiz. Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne, Kürt ve Arap sivillere ve diğer dini ve etnik azınlıklara yönelik saldırılarını tamamen durdurmasından daha azını kabul edemeyiz. Türk askerleri gecikmeden çekilmeli. Türkiye Suriye’nin kuzeyini işgalinde geri adım atmalıdır yoksa Kongre daha fazla adım atmak zorunda kalacaktır” sözleri yer aldı.
ABD'li Senatör: Türkiye ile varılan anlaşma zafer olmaktan çok uzak
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşımını benimseyerek, 120 saat sürecek, YPG'yi 30 kilometre içeri çekilmeye zorlayan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Bu bir ateşkes değil, harekata ara vereceğiz" sözleriyle yorumladığı 'ateşkes' için 'ilerleme' yorumunu yaparken, bazı senatörler anlaşma ve içeriğine bayrak açmış durumda.
Onlardan biri olan Romney, anlaşmanın detaylarına dair yaptığı açıklamada, Türkiye'nin eylemleri nedeniyle herhangi bir yaptırımla karşılaşmamasını eleştirdi ve, "Bu ateşkes, ABD'nin bir müttefikini yüz üstü bıraktığı gerçeğini değiştirmiyor" ifadelerini kullandı.
Romney, ABD yönetimini ABD'nin bölgede gelecekteki rolünü açıklaması gerektiğini vurguladı ve İran ve Rusya'nın ABD'nin kararları nedeniyle Suriye'de zemin kazandığı gerçeğinin değişmediğini kaydetti.
"İran üzerindeki baskı azaldı. Rusya, Ortadoğu'daki varlığını güçlendirdi, Kürtler Esad'a mecbur bırakıldı" ifadelerini kullanan Romney, "Bu karara neden ve nasıl ulaşıldığını soruyorum" dedi.
Romney aynı zamanda, Trumpa'a da seslendi ve, "Erdoğan'a, Türkiye'nin bir ABD müttefikine saldırmasının imkansız olduğu neden söylenmedi" ifadelerini kullandı.
"Bir kırmızı çizgiyi aşmıştık, şimdi de bir müttefiki yüz üstü bıraktık' yorumunu yapan Romney, şu ana kadar zaten çok sayıda yaşamın yitip gittiğinin altını çizdi ve Senato'yu harekete geçmeye çağırdı.