AB'den İran'da gösterileri bastıran yöneticilere yaptırım
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Avrupa Birliği’nin (AB) İran'da Jina (Mehsa) Emini'nin ölümü sonrasında başlayan protestoların sert bir şekilde bastırılmasında rolü olan yöneticilerin üye ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi gibi yaptırımlara başvuracağını açıkladı.
Bu arada Jina Emini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolar 19. gününe girerken ülkedeki birçok üniversitede dün de gösteriler devam etti.
Fransa Meclis Genel Kurulu’nda konuyla ilgili sözlü soru örgesini yanıtlayan Fransız bakan, ülkesinin İran’a yaptırım isteyen ülkelerin başını çektiğini hatırlatarak, gösterileri sert bir şekilde bastırma kararı alan yöneticilere karşı AB’nin mal varlıklarını dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulayacağını bildirdi.
Euronews’te yer alan habere göre; Colonna, AB’nin çocuklarını eğitim amacıyla Batı ülkelerine gönderen üst düzey yöneticileri özellikle hedef alacağı mesajını verdi.
AB, İran'a sertleşiyor mu?
AB, son olarak kişisel bazda İranlı 90 yöneticiye 2013 yılında yaptırım kararı almıştı. Bu kişilere yönelik yaptırımlar her yıl nisan ayında uzatılıyor.
Almanya ve Fransa ile birlikte Danimarka, İspanya, İtalya ve Çekya’nın, İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için sunduğu öneriler, AB dışişleri bakanlarının 17 Ekim’de yapacağı toplantıda masaya yatırılacak.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran'ın protestoları bastırmasının özgürlüğün gücüne yönelik korkunun bir ifadesi olduğu” görüşünü dile getirdi ve Tahran’a yönelik yaptırım vaadinden bulunmuştu.
Baerbock, “(Tahran’a yönelik) dış politika seçeneklerimizin sınırlı olmasına katlanmak zor. Ancak biz sesimizi yükseltebilir, kamuoyu oluşturabilir ve yaptırım getirebiliriz. Ve şimdi bunu yapmak için uğraşıyoruz” demişti.