ABD'li eski yetkili: Kürdistan Bölgesi iç sorunlarını kontrol altına almalı
ABD eski yetkilisi, Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat'la ilişkilerini düzeltmenin yanı sıra kendi iç sorunlarını da kontrol altına alması gerektiğini söyledi.
ABD Eski Başkanı Donald Trump döneminde, ABD Dışişleri Bakanlığı Çatışma ve İstikrar Operasyonları Bürosu’nda Müsteşar Yardımcısı olan Denise Natali, Rûdaw'ın sorularını cevapladı.
Denise Natali, Kürdistan Bölgesi'ndeki iki ana partinin aralarındaki farklılıkları kabul etmesi ve bunları etkili bir şekilde yönetmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında, fonların illere dağıtımı ve kontrol alanlarındaki gelirlerin şeffaflığı da dahil olmak üzere çeşitli konularda gerilim yaşanabiliyor.
Söz konusu iki parti bu hafta Erbil'de üst düzey bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Bağdat ile bir anlaşmaya varılmadan önce yaklaşık 90 gün boyunca ödenmeyen memur maaşlarının finansmanı gibi acil sorunların çözümü için işbirliği ihtiyacı tartışıldı.
Erbil ile Bağdat arasındaki diğer acil konular ise Kürdistan Bölgesi'nin federal bütçedeki payının akıbeti ve Kürdistan petrolünün ihracatının yeniden başlaması.
Aynı zamanda ABD Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü olan Denise Natali, Kürdistan Bölgesi'nin öncelik vermesi gereken en önemli konuların, maaşların tutarlı bir şekilde ödenmesini sağlamak için kredilerin geri ödenmesi ve petrol satışları konusunda anlaşmaya varılması olduğunu vurguladı.
Natali, "Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında doğru çözümü bulmada bu da faydalı olacaktır” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçen hafta, petrol ihracatının gecikmesinden federal hükümetin sorumlu olduğunu söyledi. Barzani Paris'te gazetecilere verdiği demeçte, "Artık asıl sorun Bağdat'ta çünkü Türkiye bunu kabul etmeye hazır ve istekli olduğunu açıkladı" dedi.
Denise Natali, ABD hükümetinin uzun süredir hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak başbakanıyla görüşerek Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatı meselesine doğrudan müdahil olduğunu kaydetti.
Natali, "Kürdistan Bölgesi ve Bağdat'ın bu farklılıkları çözmesinin zamanı geldi" dedi ve ülkenin istikrarı ve refahını sağlamak için çözülmemiş sorunların bir an önce çözülmesi yönündeki umudunu dile getirdi.
Natali, Irak’ın Başbakan Şiya Sudani yönetiminde önemli ilerlemeler kaydettiğini ancak "Sadece 2003'ten sonra değil, 2003'ten önce de ülkenin işleyen temellerine meydan okumaya devam eden çok önemli yapısal sorunlar bulunduğunu" vurguladı.
Denise Natali, Irak'ın "hiçbir zaman tam anlamıyla federal bir yapı olmadığını" ve bunun sonuçlarının Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki ilişkilerde, ülke kurumlarının zayıflığında ve bölgesel düzeydeki zayıflıklarda açıkça görüldüğünü söyledi. Natali, “Petrol, ihtilaflı bölgeler, bütçe” gibi ülkenin onlarca yıldır boğuştuğu sorunların hepsinin bu sorunlu kurumsal yapıdan kaynaklandığının altını çizdi.