AİHM, Demirtaş için Türkiye’den savunma istedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve 22 Aralık 2020’de tahliye edilmesi yönünde karar verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için Türkiye’den savunma istedi.
Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir konuya ilişkin Twitter’dan “AİHM, Selahattin Demirtaş’ın ikinci tutukluluğu (Kobane İddianamesi) ile ilgili Türkiye’den savunma istedi. AYM’nin ikinci tutuklulukla ilgili başvuruyu aradan geçen zamana rağmen karara bağlamaması nedeniyle Demirtaş dosyası özelinde etkili bir yol olup olmadığı ve ifade özgürlüğü ile bağlantılı 18. maddenin ihlal edilip edilmediği soruları bu dosyada ilk defa soruluyor ve çok önemli.” dedi.
Demirtaş’ın bir diğer avukatı Benan Molu ise AİHM’in Türkiye’den savunma istemesine ilişkin şu açıklamada bulundu:
“İHAM, Selahattin Demirtaş'ın ikinci tutukluluğuyla ilgili başvurumuzu da Hükümet'e bildirdi. Tutukluluğunun makul şüpheye, gerekçeye ve makul süreye dayanıp dayanmadığı, ifade özgürlüğünü ve siyasi amaçlı tutuklama yasağını ihlal edip etmediği soruldu. Hükümet'e bildirilen sorular arasında Anayasa Mahkemesi'nin 7 Kasım 2019 tarihli başvuruyu hala karara bağlamaması nedeniyle başvuruyu süratle inceleyip incelemediği ve Demirtaş için bireysel başvuru yolunun etkili bir yol olup olmadığı da var.”
Ne Olmuştu?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili "Derhal tahliye edilmesi" yönünde karar verdi.
Büyük Daire, 18 Eylül 2019'da tarafların temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen duruşmanın ardından dosya incelemesini de tamamlayarak nihai kararını açıkladı. Mahkeme, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması için Türk hükümetinin gerekli tüm tedbirleri almasını" istedi. Büyük Daire'nin son kararıyla, Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını içeren karar da kesinleşmiş oldu. AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro masraf ödemesi yapmasına karar verdi.
Tahliye kararının ardından Ankara hükümeti “AİHM kararı bizi bağlamaz” açıklaması yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin açıklamalarının hemen ardından Demirtaş dahil 108 siyasetçi hakkında Kobani davası açılmıştı.