Almanya bütün Türkiye'yi tamamen riskli bölge ilan etti
Sene başında Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi dünyada yayılmaya devam ediyor. İkinci dalganının yaşandığı ülkelerden biri de Türkiye.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 9 Kasım itibarı ile bütün Türkiye'nin "korona risk bölgesi" ilan edildiğini duyurdu.
Gerekçe olarak da vaka sayılarının tamamının değil, sadece hasta rakamlarının açıklanmasını gösterdi.
Bakanlık, "Türkiye hakkında bir değerlendirme yapmak için sağlam veri yok” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı günlük açıkladığı koronavirüs sayılarının hasta sayısı olduğunu duyuruyor. Bakanlık, gerçek korona vakalarını açıklamıyor.
Almanya’nın aldığı seyahat uyarısı kararınını gazeteci Elmas Topçu sosyal medya hesabından duyurdu.
Topçu yaptığı paylaşımlar şu şekilde:
"Almanya Dışişleri Bakanlığı, 9 Kasım itibarı ile bütün Türkiye'nin "korona risk bölgesi" ilan edildiğini duyurdu. Gerekçe olarak da vaka sayılarının tamamının değil, sadece hasta rakamlarının açıklanmasını gösterdi: "Türkiye hakkında bir değerlendirme yapmak için sağlam veri yok"
Türkiye'nin sunduğu güvenli turizm konseptiyle Alman hükümeti, yazın ağırlıklı turistik beldelerin bulunduğu Antalya, Aydın, İzmir ve Muğla için istisna uygulaması başlatmış, buralara seyahat uyarısını kaldırmıştı. Risk bölgesi demek sigorta vs açısından tüketici için sorun demek.
Seyahat uyarısına rağmen gidildiğinde olumsuz bir gelişmede sorumluluk tüketicide. Dolayısıyla sigorta işleri veya hukuki işlemlerde durum vatandaş açısından riskli. Alman hükümeti, acil bir durum olması halinde vatandaşlarını getirmek üzere özel uçaklar kaldırmayacağını açıkladı."
Almanya hükümeti, koronavirüs vakaları ile ilgili uyguladığı bilgi paylaşım yöntemleri nedeniyle Türkiye'ye eleştirilerde bulundu.
Der Spiegel'e açıklamalarda bulunan bir Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'den salgın hakkındaki "haberlerin ve verilerin yeniden uluslararası standartlara göre açıklanmasının" talep edildiğini dile getirdi.
Sözcü, bununla ilgili olarak geçen ekim ayı başında Ankara'ya sözlü nota verildiğini de sözlerine ekledi.
Der Spiegel'in haberine göre Almanya bu adımı, Türkiye'nin, enfekte olmasına rağmen semptom göstermeyen kişileri istatistiklerden çıkarması üzerine attı. Ankara'nın bu uygulamasının, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen normlara uymadığını vurgulayan Bakanlık sözcüsü, böyle bir değerlendirmede enfekte olmuş çok sayıda kişinin istatistiklere girmediğini ifade etti.
DW Türkçe’nin aktardığı ilgili habere göre, Türkiye'ye sözlü nota verilmesinden iki hafta sonra, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın kriz görevlisi, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ne bir kez daha Almanya'nın kaygılarını aktardı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bugün itibariyle, "Türkiye'nin açıkladığı istatistiklerde hala bir değişikliğe gitmediği için, bu ülkedeki gerçek vaka sayıları hakkında güvenilir bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı" görüşünde olduğu belirtiliyor.
Almanya hükümeti, geçen ağustos ayında dört vilayeti (İzmir, Aydın, Muğla, Antalya) Türkiye geneli için yaptığı seyahat uyarısının dışında bırakmış ancak ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, 9 Kasım tarihinden itibaren seyahat uyarısının yeniden Türkiye'nin tamamı için geçerli olacağını duyurmuştu.
Der Spiegel'e göre Alman hükümetinin kararını değiştirmesine, Ankara'nın istatistikleri açıklamada izlediği yöntem neden oldu.