Ankara’dan Şam'a 'Hatay Suriye’nindir’ yanıtı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye Parlamentosu’nun “Hatay Suriye’nin bir parçasıdır” açıklamasına yanıt vererek “Ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz” dedi.
Suriye Parlamentosu, Hatay'ın Türkiye’ye katılmasının 82. yıl dönümü vesilesiyle dün bir açıklama yaparak şehrin ‘işgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğunu’ savunmuş ve açıklamada, ‘Hatay’ın Türkiye'nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı’ belirtilmişti.
Parlamentonun bu açıklamasına bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, yanıt vererek "Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi'nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.
“Toprak bütünlüğünü hedef alan açıklamayı şiddetle reddediyoruz”
Suriye Parlamentosu’nun açıklamasına yönelik yöneltilen soruya yazılı cevap veren Bilgiç şu ifadeleri kullandı:
"Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi’nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz. Bu tarz açıklamalar, kendi halkına yıllardır zulmeden, yüz binlerce masumun ölümünden ve milyonlarcasının yerlerinden yurtlarından edilmesinden sorumlu bir rejimin içinden çıkamadığı hezeyanın bir başka tezahürüdür. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatan topraklarına göz diken alçakça emellere ve milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdide karşı gerekli karşılığı verme azim ve kararlılığına sahiptir."
Hatay 1939 yılına kadar Fransız egemenliğinde kaldı
Türkiye, Suriye'nin Fransız egemenliğinde olduğu 1939'da Fransa'nın onayıyla İskenderun’da (Hatay) kontrolü ele aldı.
İskenderun önce bağımsız devlet ilanına gitti, ardından da Türkiye’ye katılma kararı alarak parlamentosunu feshetti.
Türkiye daha sonra buraya “il” statüsü verdi ve adını “Hatay” olarak değiştirdi./Rudaw