AKPM, Türkiye'ye ilişkin İzleme Komitesi'nin raporunu onayladı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKMP) Daimi Komitesi'nin Türkiye'de muhalefete yönelik baskıların ele alındığı raporu onayladı. Oylama sırasında rapora sadece Azerbaycan karşı çıktı.
Rapor, İsveçli parlamenter Thomas Hammarberg ve Birleşik Krallık'tan John Howell tarafından hazırlandı. Daimi Komite, Türkiye'de soruşturma ve kovuşturmaların yerel politikacıları, milletvekillerini, muhalefet partilerini ve avukatları hedef aldığını kaydetti.
Parlamenterler, Türkiye’de iktidarın gazeteciler, sivil toplum aktivistleri ve diğer gruplar üzerinde sürekli aşırı baskı uygulandığını vurgulayarak, "Ne yazık ki, genel durum 2019'dan bu yana iyileşmedi" dedi. Buna ek olarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye için izleme prosedürünü yeniden açtığı 2017'de, atıfta bulunulan konuların çoğunun, “2020'de endişe konusu olmaya devam ettiği" ifade edildi.
Daimi Komite, kararında yetkililerin Türkiye'deki demokratik kurumların işleyişi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı olmak üzere üç farklı alanda atmalarını beklediği ayrıntılı bir dizi adım sıraladı.
Parlamenterler, “güçlü ve gerçek bir siyasi irade olması koşuluyla, Türk halkının ve yetkililerinin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki eksiklikleri ele alma ve telafi etme yeteneklerinden emin olduklarını” belirtti.
ASKERİ OPERASYONLAR RAPOR EDİLECEK
Bununla birlikte Türkiye’nin “gerçekten demokrasiye bağlı olan canlı sivil ve siyasi toplumu" övüldü. Daimi Komite ayrıca, "askeri operasyonlar" da dahil olmak üzere Türkiye’nin dış eylemleriyle ilgili ciddi endişelerin ortaya çıktığını ve bu konuyu gelecekteki raporlara dahil etmeye karar verildiğini kaydetti.
'CPT'NİN İMRALI TAVSİYELERİ YERİNE GETİRİLMELİ'
Daimi Komite'nin kabul ettiği raporda özellikle Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı Cezaevi'ndeki tecrite de yer verildi. Raporda, polis karakolları ve gözaltı merkezlerinde işkence yapıldığına dair inandırıcı iddialardan derinden endişe duyulduğu belirterek "Türk yetkililerin bu iddialara derhal yanıt vermesinin" beklendiği ifade edildi.
Raporda, "Meclis (AKPM), İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından 2017 ve 2019 yıllarında hazırlanan iki raporun Ağustos 2020'de yayınlanmasını memnuniyetle karşılarken, Türk makamlarını herhangi bir ek gecikme olmaksızın CPT'nin 2016 raporunu yayınlamasına onay vermesi ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde dış dünya ile tüm bağlantıları kesilen Öcalan'ın ve diğer tutukluların durumuna ilişkin olanlar dahil olmak üzere CPT'nin dile getirdiği tüm tavsiyeler hayata geçirilmeli" denildi.
HDP'YE YÖNELİK SON GÖZALTILAR KINANDI
HDP'li vekiller ve belediye başkanlarına yönelik tutuklamalar ve belediye gasplarına da vurgu yapılan raporda, "Meclis, Kars eş başkanları ve eski milletvekilleri dahil olmak üzere HDP üyelerine karşı son kitlesel tutuklamaları kınar" denildi.