Başkan Mesud Barzani, azledilen Kardinal Louis Sako’yu kabul etti
Başkan Mesud Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid tarafından azledildikten sonra Erbil'e yerleşen Irak Keldani Katolikler Birliği Patriği Kardinal Louis Rafael Sako hakkındaki kararnameden duyduğu kaygıyı dile getirdi ve kararın gözden geçirilmesini umduğunu söyledi.
Başkan Mesud Barzani, Kardinal Louis Sako ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Kabule dair Başkan Mesud Barzani'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kardinal Sako, Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin farklı dinlere ve bir arada yaşama kültürüne duyduğu saygıdan dolayı Başkan Barzani’ye teşekkür etti.
Başkan Mesud Barzani de görüşmede, Louis Sako’nun irfanı ve liderliğiyle Kürdistan'da dinler arası barış kültürünün yaygınlaştırılmasına sunduğu katkıya dikkati çekerek, "Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm bileşenlerin bir arada yaşamasından gurur duyuyoruz" dedi.
Louis Sako Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in Keldani Kilisesi'yle ilgili kararnamesine de atıfta bulunarak kararı, "Hristiyanlara zarar veren, bir arada yaşama ve uzlaşma ilkelerine aykırı, yanlış ve tehlikeli bir karar" olarak nitelendirdi.
Başkan Mesud Barzani ise; Kürdistan'ın tüm etnik ve dini toplulukların bir arada yaşadığı ve uzlaştığı bir ülke olduğuna işaret ederek, "IŞİD’li teröristlerle mücadele sırasında Hristiyan din adamlarından oluşan heyete, Kürdistan'ın onların ülkesi olduğunu, buradan ayrılmayı düşünmemeleri gerektiğini, ya bu topraklarda gururla birlikte yaşayacağımızı ya da birlikte öleceğimizi söyledim” ifadelerini kullandı.,
Ne olmuştu?
Babiliyyun Hareketi lideri Reyyan Keldani ile Irak Keldani Katolikleri Patriği Louis Rafael Sako arasında yaşanan tartışmanın ardından Irak Cumhurbaşkanı Reşid, 2013 tarihinde çıkan 147. sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal ederek Luois Sako'yu görevinden azletmişti. Kararın Keldani Babiliyyun Hareketi'nin baskısı sonucu alındığı iddia edilmişti.
Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından 2013 yılında çıkarılan kararnameyle Luois Rafael Sako, Keldani Kilisesi Patriği olarak atanmıştı.