Başkan Neçirvan Barzani'den Davos'ta gündeme ilişkin açıklamalar
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Davos’ta düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, “1 Ekimden önceki Irak ile 1 Ekimden sonraki Irak arasında fark var ve bu farkın Iraklı politikacılar tarafından anlaşılır olması gerekiyor” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Ortadoğu'daki gerilimlerin uzun vadeli sonuçları” konulu panelde Kürtçe yaptığı konuşmada, Irak’ta bir Ekim’den bu yana devam eden protesto gösterileri ile son bir ayda ülkede yaşanan sıcak gelişmelere ilişkin konuştu.
"Irak'ta insanlar iktidarda olanlardan yoruldu"
Iraklı gençlerin dünyada yaşanan gelişmeleri takip ettiklerini bu nedenle onurlu bir hayat talep ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Burada bilmemiz gereken birkaç önemli husus var. Birincisi Irak’ta yaşanan gelişmeler, biz yaşları 15 ile 23 yıl arasında olan bir nesilden bahsediyoruz ne Saddam’ı (Saddam Hüseyin) hatırlıyor ne de ABD’yi. Onlar daha iyi bir gelecek istiyor. Kendini diğer yerlerde olan gençlerle karşılaştırıyor. Değişimleri görmesi için seyahat etmesine gerek yok çünkü artık her şeyi internet üzerinde görüyor.
Gençler 16 yıldır iktidarda olan bu hükümetten yoruldu çünkü en temel ihtiyaçlarını bile karşılamıyor. İnsanlar bu nedenlerden dolayı yoruldu. İnsanlar 4 yılda bir yapılan seçimlere katılıyor. Seçimden çıkan sonuçlar gençlerin umduğu ve talepleriyle aynı orantıda olmuyor.
"Biz kendimizi Irak'ta yaşananlardan ayrı tutmuyoruz"
Biz Kürdistan bölgesi olarak kendimizi Irak’ta yaşanan gelişmelerden ayrıt edemeyiz biz de bu ülkenin bir parçasıyız. Orada olup bitenler muhakkak bizi de etkiler. Ancak özellikle şunu bilmemiz gerekiyor 1 Ekimden önceki Irak ile 1 Ekimden sonraki Irak arasında fark var. Iraklı siyasetçilerin bunu bilemeleri ve kavramaları çok çok önemli. Iraklı vatandaşlar ülkenin durumunun 1 Ekim’den öncesine dönemcisine müsaade etmeyecektir.
Irak halkı ve milleti daha iyi bir hayatı hak ediyor. Yapılan protesto gösterilerinde Irak hükümetine mesajlarını vermiştir. Bizlerde sorumluluğumuzun farklına varmalıyız. Şu ana kadar şaşkınlıkla takip ettiğim bir şey var, şu ana kadar hala dışardan müdahaleler olduğunu söylüyorlar.
Peki şöyle düşünelim olan bitenlerin yüzde 70’inin dışardan müdahaleler sonucu yapılıyor ancak yüzde 30’uda kendi içimizdeki Iraklılar olarak sorunların nereden kaynaklandığını bulmamız ve gidermemiz gerekiyor. Burada Kürdistan Bölgesi olarak durumun sakinleştirmesini arzuluyoruz. Sorunların çözülmesi kapsamda Irak hükümeti ile çabalarımız sürüyor.”
“ABD güçlerinin Irak’ta kalması gerekiyor”
ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması için parlamento tarafından ‘Yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını’ öngöre yasa tasarısının Şii milletvekilleri tarafından onaylanmasına ilişkin bir soruya Neçirvan Barzani, terör tehdidinden dolayı hala ABD güçlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Başkan Neçirvan Barzani konuşmasına şöyle devam etti:
“Her şeyden önce kendimize şunu soruyu sormamız gerekiyor, ABD ve uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’ta ne işi var. IŞİD’in Bağdat havalimanına yakın bir bölgeye geldiği zaman Irak Hükümeti 2014 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yardım talep etti. Söz konusu güçler şu ana kadar Iraklı güçlere buna Peşmerge Güçleri de dâhil desteklerini sürdürmeye devam ediyorlar. Yani burada (Irak’ta) bulunmalarının nedeni açıktır. Şu ana kadar üstlendikleri misyona devam ediyorlar.
Bize göre Irak Parlamentosunda verilen karar doğru bir karar değildi. Irak’ın iki temel unsuru olan Kürtlerle Sünniler bu adıma destek olmadığı gibi onayda vermedi. Irak’ın uluslararası güçlerle ABD’nin desteğine ihtiyacı vardır. Çünkü IŞİD’in ve terörizmin Irak’ta yeniden ortaya çıkması çok ciddi bir meseledir. Bu nedenle uluslararası toplum ve özellikle de ABD’nin desteği olmadan bu mesele amacına ulaşamayacaktır. Dolaysıyla ABD güçlerinin Irak’ta kalması gerekiyor. Irak Başbakanı’nın talep ettiği gibi uluslararası kaolisyon güçleri ile hangi şekilde çalışılacağına ilişkin yeni bir yol haritası çizilebilir. Genel olarak kalıp kalmaları konusunda bize göre kalmaları bir gereksinimdir.”
"Suriye'de Kürt kardeşlerimize destek olacağız"
Rojava’da Kürtlerin siyasi bir çözüme ulaşmaları için sürece destek olacaklarının altını çizen Barzani, “Suriye’deki mesele oldukça karışıktır. Ülkede yaşananlar yıllardır süren yanlış bir siyasetin sonucu ortaya çıkmıştır. Suriye’deki olaylar patlak verdiğinde iki ayrı cephe vardı. Rusya ve birkaç Avrupa ülkesi ile BM Beşar Esed’i destekliyordu ancak onlarında net bir tutumlarının olduğunu söyleyemeyiz. Bir gün kırmızı bir çizgi çiziyor ardından mavi bir çizgi çiziyordu durum şuna kadar bu şekilde devam ediyor ve Suriye krizi hala sürüyor. Durum karışık olduğu için krizle nasıl baş edilecek belli değil. Biz Kürt kardeşlerimizin Suriye coğrafyası çerçevesinde siyasi bir çözüme ulaşmaları için kendilerine destek vereceğiz” dedi.
“Irak’ta vatan sevgisi diye bir şey kalmamıştır”
Irak’ta vatan sevgisi ve sadakat duygusunun kalmadığını dile getiren Barzani, Irak’ın bütün etnik grupların bir arada yaşadığı bir ülke olması gerektiğinin de altını çizdi.
Başkan Neçirvan Barzani şunları söyledi:
"Irak’a karşı vatan sevgisi diye bir duygu kalmamıştır. Irak’ta Sünni var, Şii var Türkmen, Hristiyan var ancak konu bu değil. Bakınız İsviçre’de böyle Almanca konuşanlar, Fransızca konuşanlar var ancak sonuçta hepsi bu ülkenin vatandaşı ve içinde yaşadıkları ülkeye karşı içlerinde bir duygu barındırıyorlar. Hepimizin bir arada yaşadığı ve adının da Irak olduğu bir ülkede nasıl yaşayacağız? Irak esasen hepimizi bir arada tutacak bir ülke olması gerekiyor. Biz farklı toplumlarız ancak Irak’ı güzelleştiren de bu farklılıklar olduğuna inanıyorum. Kürtler, Araplar, Hristiyanlar, Türkmenler, Ezidi ve Sayibi her ırktan var milletler yaşıyor bu ülkede. Bu nedenle hepimizin ortak paydada buluşacağı bir formülü bulmamız gerekiyor. Bence bunun da adı Irak olmalı. Biz Kürtler olarak sorunlarımızı Irak çerçevesinde çözmek istiyoruz. Ancak asıl soru şu; eğer Bağdat saydığım etnik milletlere farklı gözlerle bakarsa sorun çıkacaktır. 2012 2013 yıllarında Irak’ın fellüce kentinde protesto gösterileri düzenlendi. Neden? Çünkü insanlar hizmet talep ediyorlardı. Fakat ihmal edildiği için akabinde IŞİD gibi bir örgütün ortaya çıkmasına neden oldu. Dolaysıyla Irak’taki bütün etnik grupların siyasi süreçte yer alması gerekiyor."