Başörtüsü takmayan kadınlar 10 yıl hapisle karşı karşıya
İran'da başörtüsü takmayan kadınlara 10 yıl hapis, 60'tan fazla kırbaç ve ağır para cezaları getiren yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.
İran'da başörtüsü takmayan kadınlara 10 yıl hapis, 60'tan fazla kırbaç ve ağır para cezaları getiren yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarı onaylanır ve İran Meclisi'nden geçerse Ekim ayında yürürlüğe girebilir.
The Guardian gazetesinin haberine göre, "Başörtüsü ve iffet yasa tasarısı" olarak anılan tasarı 60'tan fazla kırbaç, ağır para cezaları ve hapis cezalarını içeren cezaları detaylandırıyor. Yasa ayrıca, "uygunsuz kıyafetli" kadınlara hizmet verdiği tespit edilen işletmeleri kapatma ve diğer ciddi sonuçlarla karşı karşıya bırakma konusunda uyarıyor. Yasa tasarısı, "ahlak polisi "nin ülkede yeniden devriye gezmesinin ardından geldi ve üniversitelerde, hastanelerde, parklarda ve işyerlerinde "cinsiyet ayrımını" genişletiyor. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bir grup uzmana göre bu yasa tasarısı "kadınları ve kız çocuklarını baskı altında tutarak tamamen boyun eğdirme" çabası anlamına geliyor. Güvenlik ve kadın hakları aktivistlerine göre İranlı yetkililer yüz tanıma teknolojisi kullanan akıllı kameralara büyük yatırım yapıyor. Kameraların aynı zamanda çok sayıda insanın bir yerde toplandığını tespit ettiklerinde uyarı gönderebilecekleri de söyleniyor.
'SIrada ne var, ölüm cezası mı?'
Takma ad kullanarak kimliğini sadece Elnaz olarak veren İranlı bir kadın gazeteci ise "Yeni yasa ile hükümet biz kadınlara başörtüsü takmazsak 10 yıla kadar hapis yatacağımızı söylüyor. Sırada ne var? Yeni başörtüsü yasasına karşı gelmek için ölüm cezası mı?" dedi. İranlı bir insan hakları avukatı olan Hüseyin Raisi yeni yasa tasarısında yer alan hapis cezalarının uzunluğunun cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi ciddi suçlarla karşılaştırılabilir olduğunu söyledi ve "Bunu düşünmek bile çok saçma" dedi. Tahran'dan bir finans öğrencisi olan ve yine takma ad veren Farah adlı kadın ise "İslam Cumhuriyeti Taliban'dan örnek alarak bizi kamusal alanlardan yavaş yavaş men ediyor. Kadınları toplumdan silmek istiyorlar" dedi.
Ekim ayında yürürlüğe girebilir
İran'daki İnsan Hakları Aktivistleri (HRA) örgütü yeni yasanın, yasaları denetleyen ve seçimleri denetleyen güçlü bir organ olan İran'ın Koruyucular Konseyi tarafından gözden geçirildiğini söyledi. Konsey 12 kişiden oluşuyor ve başkanlığını 1988'den bu yana başkanlık yapan 97 yaşındaki din adamı Ahmed Cenneti yürütüyor. Bu kişiler tasarının hükümlerini gözden geçirmek ve İslam hukuku ile uyumunu sağlamakla görevlendirilmiştir. HRA tasarının onaylandıktan sonra parlamentoya geri döneceğini ve Ekim ayı gibi yürürlüğe girebileceğini söyledi.
Sakkız'da Kürtler eyleme hazırlanıyor
Jina Emini'nin memleketi Sakkız'in Kürt sakinlerine göre ise güvenlik güçleri kıyafet kurallarına uymayan kadınları ve ölüm yıldönümünde protesto hazırlığı yapanları gözaltına almak için daha fazla kontrol noktası kurdu. Guardian'ın görüştüğü eylemciler 16 Eylül'de sokaklarda yürümeye ve geçtiğimiz yıl güvenlik güçleri tarafından öldürülen protestocuların mezarlarına ulaşmaya hazırlandıklarını söyledi.