BM'den kritik rapor: 'İnsanlık için kırmızı kod'
BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), açıkladığı yeni raporda iklim değişikliğinin ‘yaygınlaştığı, hızlandığı ve yoğunlaştığı’ uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü ve BM Çevre Programı tarafından kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), son günlerde küresel ölçekte yaşanan sel felaketleri ve orman yangınlarının ardından hazırladığı raporu paylaştı.
Raporda, insan faaliyetlerinin dünyanın iklimini daha önce "benzeri görülmemiş" şekilde değiştirdiği belirtildi. Bazı değişikliklerin "artık kaçınılmaz ve geri döndürülemez" olduğuna dikkat çekildi.
İklim Değişiklikleri Nasıl Önlenebilir Sorusuna Yanıt
Önümüzdeki 20 yıl içinde, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıkacağı öngörülüyor. Bu da geniş çaplı yıkım ve aşırı hava koşulları anlamına geliyor.
IPCC'nin raporunda, içinde bulunduğumuz on yılda sera gazlarında yalnızca hızlı ve ciddi azalmaların bu tür iklim değişikliklerini önleyebileceği kaydedildi.
"Milyarlarca İnsan Risk Altında" Uyarısı
Raporu insanlık için "kırmızı kod" şeklinde tanımlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Alarm zilleri sağır ediyor ve kanıtlar su götürmez: Fosil yakıtların kullanılmasından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor." dedi.
"Bu Rapor Fosil Yakıtların Ölüm Haberi Olmalı"
Guterres, iklim değişikliğin önleme çabaları doğrultusunda yeni kömür santrallerinin yanı sıra fosil yakıt arama ve geliştirme faaliyetlerine son verilmesi çağrısında bulundu.
Hükümetlere, yatırımcılara ve işletmelere seslenen BM yetkilisi, düşük karbonlu bir gelecek için çaba harcanması gerektiğini belirterek, "Bu rapor, gezegenimizi yok etmeden önce, kömür ve fosil yakıtların ölüm haberi olmalıdır." diye konuştu.