CENTCOM’un eski komutanı ABD kuvvetlerinin Rojava’da kalmasını destekliyor
CENTCOM’un eski komutanı Kenneth McKenzie, ABD’nin Irak’taki askeri varlığının azaltmasını ve Kürdistan Bölgesi ile Rojava’da asker bulundurmasını desteklediğini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı CENTCOM’un eski komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Rûdaw TV’nin Washington Temsilcisi Diyar Kurda'ya verdiği demeçte, "IŞİD'e karşı savaş devam etmeli. Irak'la ortaklıklarımızı müttefiklerle yapılan anlaşmalara dayalı olarak gözden geçirmeye devam edeceğiz" dedi. McKenzie, ayrıca, "Irak’taki asker sayımızın azalmasında bir sakınca görmüyorum, hatta bu iyi bir şey olabilir" ifadesini kullandı.
McKenzie Suriye ve Rojava’daki varlıklarına ilişkin, "IŞİD'e karşı mücadelede Suriye'nin doğusunda kalıcı bir varlığa ihtiyacımız var ve bu, Fırat Nehri'nin hem kuzeyinde hem güneyinde Kürt ve Arap müttefiklerimizle birlikte hareket etmemizi gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu.
McKenzie, İran destekli silahlı grupların Irak ve Suriye'deki ABD ve Irak güçleri için bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çekerek, İran'ın bu grupları daha fazla harekete geçirip savaşı şiddetlendirebileceğini ve ABD güçlerine saldırı emri verebileceğini söyledi.
Rûdaw’ın McKenzie’ye sorduğu sorular ile yanıtları şu şekildi:
Teşekkürler General, İran'a bağlı birçok silahlı grup Irak ve diğer bölgelerde aktif. Bugün bir raporda, İsrail'e insansız hava aracı saldırısı düzenleyerek iki askeri öldürdükleri ve diğer bazı askerlerin yaraladıkları bildirildi. Bu milislerin rolünü nasıl görüyorsunuz? Irak, bu savaşta bir piyon mu yoksa gelecekteki savaşların merkez üssü mü olacak?
İran destekli milis gruplarının Irak ve Suriye'de ABD ve Irak güçlerine tehdit oluşturduğundan eminim. Savaşı daha da şiddetlendirmek için İran, bu grupları daha fazla harekete geçirerek ABD güçlerine saldırmalarını istemeye karar verirse şaşırmam. Bu kesinlikle işe yarayacak.
Irak ile yapılan uluslararası ittifak, 2025'te Irak'ta ve 2026'da Suriye'de ortak askeri görevlerin sona ermesi konusunda bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşmadan memnun musunuz? ABD’nin Irak, Peşmerge ve Suriye Demokratik Güçleri ile IŞİD'e karşı koordinasyonunun geleceğini nasıl görüyorsunuz?
IŞİD'e karşı mücadele devam etmeli. Irak'la ilişkilerimizi ortak müzakereler temelinde değerlendirmeye devam edeceğiz. Irak'taki asker sayımızın azaltılmasında bir sakınca görmüyorum, hatta bu iyi bir şey olabilir. Aynı zamanda, Suriye'nin doğusunda IŞİD'e karşı mücadelede varlığımızı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu da Fırat Nehri'nin hem kuzeyinde hem güneyinde Kürt ve Arap müttefiklerimizle işbirliği ve çalışmayı gerektirir. Bu uzun vadeli bir süreç. Aynı zamanda Irak hükümetiyle en iyi çözümü bulmak için çalışacağımıza da eminim.