Çocuklarına 'Referandum' adını veren aile Kerkük'ü terk etmek zorunda kaldı
Tarihi Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’na destek olmak amacıyla iki yıl önce doğan erkek çocuklarına “Referandum” adını koyan aile, türlü baskılara maruz kalınca Kerkük’ü terk etmek zorunda kaldı.
Referandum’un babası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kerkük’ten göç etmek zorunda kalan ailesinin, tarihi referandum kararının hemen öncesinde doğan ve Referandum adını alan çocukları için kimlik alamadıklarını söyledi.
5 Eylül 2017'de, “Referandum” doğduğunda babası Daban, K24’e, “millet olarak Kürdistan Bölgesi için bağımsızlık yolunda attığımız önemli adıma destek verme kararı aldıklarını” belirtmişti.
Bağdat'ın reddettiği referandumdan bir aydan kısa bir süre sonra ordu ve İran detsekli Şii milisler, Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelere doğru işgal hareketine girişti.
Referandumu destekleyen birçok aile, Bağdat’ın talimatıyla gelen güçlerin korkusuyla Kürdistan Bölgesi'ne kaçtı. Geride kalan iki yıl boyunca, Kürt partileri ve eylemcileri bu bölgelerdeki üst düzey yetkililerin ayrımcı politikalar nedeniyle şikayette bulundu.
Referandum ve ailesi de Kerkük'ten ayrılarak Erbil’e geldi. O zamandan beri ebeveynleri, şimdi iki yaşındaki oğulları için verilen vatandaşlık kimlik kartını almak için girişimlerde bulunuyor.
Çocuğun babası Daban, çarşamba günü halen Kerkük’te ikamet eden eşinin, bir avukatın yardımıyla Referandum için gerekli evrakları yaptığını söyledi.
Kerkük'teki yetkililer sonunda belgeleri çıkardı ancak Daban’ın eşinin belgeleri almak için Kerkük’e girişi engellendi. Referandum’un yeni çıkarılan belgelerinin yanı sıra ebeveynlerinin kimliklerine de el konuldu.
Referandum’un babası Daban, yerel istihbarat güçlerinin, eşini sorguya alıp tüm belge ve kimlikleri kendilerinden aldığını kaydetti.