Dünyanın dört bir yanındaki 18 Kürt dilbilimciden Dil Birliği kitabı
Dünyanın dört bir yanındaki 18 Kürt dilbilimciden İmla Klavuzu kitabı,Dünyanın dört bir yanında yaşayan tanınmış Kürt dil bilimcileri, Kürtçede dil birliğini sağlamak amacıyla iki yıl boyunca yaptıkları çalışmayı “Rêbera Rastnivîsînê” (Doğru Yazım Kılavuzu) adı ile kitaplaştırdı. Kitap, alanında ilk olma özelliği taşıyor.
Dünyanın dört bir yanında yaşayan tanınmış Kürt dil bilimcileri, Kürtçede dil birliğini sağlamak amacıyla iki yıl boyunca yaptıkları çalışmayı “Rêbera Rastnivîsînê” (Doğru Yazım Kılavuzu) adı ile kitaplaştırdı. Kitap, alanında ilk olma özelliği taşıyor.
Türkiye, İran, Kuzey Suriye, Kürdistan Bölgesi ve diasporada bulunan Kürt dil bilimcileri bir araya gelerek standart Kürtçe için ilk adımı attı.
Diyarbakır, Mardin ve İstanbul’da gerçekleştirilen toplantılardaki uzun tartışmalar sonucunda dil bilimciler bir konsensüse vardı.
Dil bilimciler iki yıldan fazla bir süredir üzerinde durdukları çalışmayı “Rêbera Rastnivîsînê” yani “Doğru Yazım Kılavuzu” adı altında kitaplaştırdı.
Kürtçenin standart gramatikal bir yapıya kavuşturulması ihtiyacından doğan kitap, alanında ilk olma özelliği taşıyor.
Kolektif çalışma ürünü olan kitap, dil bilgisi kuralları, özel ve cins isimler, noktalama işaretleri, yazım kuralları ve anlatım bozuklukları konusunda standart kurallar getiriyor.
Kitapta ayrıca Kürt kentleri ile bağlı ilçelerin orijinal isimleri yer alıyor.
Amaç Dilin Kurumsallaşması
Kürt dil bilimcileri, kitabın tüm Kürtler için geçerli olacak dilde ortak kuralları standardize etme ve kurumsallaştırma şeklinde ele alıyor.
Kürtçenin standardize edilmesi ile dilin resmi bir statü kazanması çalışmalarının yanı sıra dilin kurumsallaşması ile resmi veya gayrı resmi bağlamlarda dilin geniş bir sosyal, kültürel ve dilsel zeminde kabul edilmesi ve dilde disiplin kazandırmak amaçlanıyor.