'Erdoğan, İdlib konusunda Putin’den umduğu karşılığı bulamadı'
Ankara’daki son gelişmelerin perde arkasını Ankara Rüzgârı’nda değerlendiren Zülfikar Doğan, 16 Eylül’de Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak Suriye zirvesine kısa süre kala, Putin ile önce telefonda görüşen, ardından da alelacele Moskova’ya gideceği açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib konusunda Putin’den umduğu karşılığı bulamadığını söylüyor.
ABD ile Fırat’ın doğusu ve Güvenli Bölge mutabakatının hemen akabinde Fırat’ın batısında Suriye Ordusu’nun Rusya destekli harekâtıyla şiddetli çatışmalara sahne olmasının ardında Rusya’nın Türkiye’ye vermek istediği mesajların yattığını ifade eden Doğan, “Geçen yılın Eylül’ünde Soçi Mutabakatı imzalandığında Putin, Erdoğan’ın yerine getirmeyeceği taahhütlerin altına imza attığını, Rusya ve Esad açısından bu mutabakatın önemli kozlar sağlayacağını biliyordu. Bugüne kadar Türkiye’yi fazla zorlamadı. Esneklik gösterdi. S-400 anlaşmasının kazaya uğramaması için bazı olanları görmezden geldi. Ancak sıklıkla Rus yetkililerin Türkiye’yi taahhütlerini yerine getirmeye çağırmaları, cihatçıların İdlib’de kontrolü ele geçirmesinden örtülü biçimde Türkiye’yi sorumlu tutan açıklamalarının dozunu artırmaları, bu noktaya gelineceğini işaret ediyordu. TSK’nin gözlem noktalarının Esad güçleri tarafından kuşatılması, Suriyelilerin göçünün hızlanması İdlib’de Türkiye’yi sıkıntılı bir duruma soktu. Anlaşılan telefon görüşmesinde de Putin bu konuda fazla ödün vermeye yanaşmayınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan sürpriz bir şekilde Moskova’ya giderek Putin’i yüz yüze ikna için şansını deneme kararı aldı” dedi.
İç politikada AKP’deki yeni oluşumlarla ilgili hareketliliğin arttığını, Erdoğan’ın da Davutoğlu-Babacan oluşumlarına tepki dozunu yükselttiğini vurgulayan Doğan, Davutoğlu’nun “eski defterleri açma” hamlesinin muhalefet tarafından TBMM gündemine taşınmasıyla AKP içindeki çalkantının ve karşılıklı ithamların şiddetleneceğini vurguluyor.