G20 zirvesi başladı: Liderlerin gündeminde hangi konular var?
Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi başladı. Zirvede Afrika Birliği'ne G20 daimi üyeliği verilirken, ülke temsilcilerinin Ukrayna-Rusya savaşının nihai bildiride nasıl tanımlanacağı konusunda anlaştıkları da açıklandı.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen zirve, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin liderleri karşıladığı resmi törenle başladı - Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla gerçekleşen zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya geldi. Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.
Hangi konular gündemde olacak?
Ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunan zirve vesilesiyle katılımcı ülke liderlerinin, başta Ukrayna-Rusya savaşı olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırması bekleniyor.
Zirvede kararlaştırılan diğer konular arasında çok taraflı kuruluşlar tarafından gelişmekte olan ülkelere daha fazla kredi verilmesi, uluslararası borç mimarisinde reform yapılması, kripto paralara ilişkin düzenlemeler ve jeopolitiğin gıda ve enerji güvenliği üzerindeki etkisi yer alıyor.
Afrika Birliği'ne G20 daimi üyeliği verildi
Ev sahibi Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi toplantının açılışında üyelere "küresel güven eksikliğini" sona erdirme çağrısında bulundu ve bloğun daha temsili bir yapıya kavuşturulması amacıyla Afrika Birliği'ne daimi üyelik verileceğini duyurdu. Modi "Bugün G20 Başkanı olarak Hindistan, tüm dünyayı öncelikle bu küresel güven açığını tek bir güven ve tek bir güvene dönüştürmeye çağırıyor. Hepimiz için birlikte hareket etme zamanı geldi" dedi.
Afrika Birliği, 55 üye ülkeden oluşan kıtasal bir yapı olarak artık tam üyeliğe sahip tek bölgesel blok olan Avrupa Birliği ile aynı statüye sahip. Bir önceki tanımı "davet edilen uluslararası örgüt" idi.
Ukrayna Rusya savaşı nihai bildiride nasıl yer alacak?
Ukrayna'daki savaş konusunda derin bir bölünme yaşayan grupta Batılı ülkeler Rusya'nın güçlü bir şekilde kınanmasını isterken, diğerleri daha geniş ekonomik meselelere odaklanılmasını talep ediyor.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, G20 ülkelerinden delegelerin Ukrayna'daki savaşı tanımlamak için liderlere sunulacak nihai bildiride kullanılacak dil konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Reuters haber ajansı bildiri dilinin bu Endonezya'daki 2022 zirvesinde yayınlanan ve çoğu ülkenin Rusya'yı "işgalden dolayı kınadığın"ı ancak "farklı görüşlerin de olduğunu" belirten bildirideki dile benzer olabileceğini belirtti.
BBC'nin ulaştığı G20 bildirgesi taslağı, Ukrayna savaşıyla ilgili paragrafın şimdilik boş bırakıldığını gösteriyor. Taslakta bankacılık reformları ve kripto para düzenlemeleri de dahil olmak üzere çeşitli konularda anlaşmaya varıldığı görülüyor.
Reuters haber ajansı da taslakta "jeopolitik durum" ile ilgili bir paragrafın boş bırakıldığını belirtti. Ajans, tartışmalı paragrafın Batılı ülkeler tarafından kabul edildiğini ve şimdi bunu kabul etmek ya da bir muhalefet notu eklemeyi kabul etmek için Rusya'ya bırakıldığını ekledi. Moskova'nın her iki seçeneği de kabul etmemesi halinde Delhi, ev sahibi ülkelerin tüm konularda olmasa da çoğunluk üzerinde uzlaşı sağlandığını göstermek için kullanabilecekleri bir başkanlık özeti yayınlamayı düşünmek zorunda kalabilir. İsmini vermek istemeyen bir G20 yetkilisi bunun bir taslak olduğunu ve önümüzdeki 36 saat içinde değişebileceğini söyledi.
Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20'ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Covid-19 testinin pozitif çıkması dolayısıyla zirveye katılamayacağı açıklandı.
Yoğun güvenlik önlemi
G20 dolayısıyla Yeni Delhi'de havadan ve karadan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polisin görev yaptığı belirtilirken Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızları'nın güvenliği sağlama hususunda polis kuvvetine destek verdiği bildirildi. Zirvenin yapılacağı bölgede birçok cadde, sokak ve iş yeri 11 Eylül'e kadar kapatıldı. Ayrıca zirve sonuna kadar bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanacak. Önlemlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda trafik akışını sağlamaya çalışan polisin, toplantının yapılacağı alana giden güzergahta bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü.
Yeni Delhi'de cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboardlar zirve için "G20" başlığıyla süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı. Kent genelinde yolcu taşımacılığı yapan birçok rikşa (çekçek) ve taksi de G20 etiketleri ile donatıldı.
Zirveyi ulusal ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşu yakından takip ediyor. Basın mensupları, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki basın merkezinde zirvedeki gelişmeleri izleyicilerine ve okuyucularına aktarıyor.