Gates: Normale dönmemiz için en az yüzde 95 etkili bir ilaca ihtiyacımız var
Covid-19’tan yıllar önce yaptığı bir konuşmasında, dünyanın yeni bir virüs salgını ile karşı karşıya kalacağı uyarısı yapmış olan Gates, aşı çalışmalarını da yakından takip ediyor ve bazı şirketlere bu yönde fon desteği sağlıyor.
Öneki açıklamalarında koronavirüs salgını sebebiyle hayatın normale dönmesinin 2021 sonbaharını bulacağını öngören Gates, kişisel blogunda son duruma ilişkin bir yazı kaleme aldı.
Bugünlerde cevabı en çok merak edilen sorulardan birinin, “Koronavirüs pandemisinden önceki aralık ayındaki hayatlarımıza ne zaman geri dönebileceğiz?” olduğunu söyleyen Gates, cevabını şöyle aktarıyor:
“Covid-19'u tedavi etmek için neredeyse mükemmel bir ilaca sahip olduğumuzda veya gezegendeki hemen hemen her insan koronavirüse karşı aşılandığında.”
CeoTudent’te yer alan haber göre mükemmel bir ilacın bulunmasının yakın zamanda pek olası olmadığını kaydeden Bill Gatesi “Salgını durdurmak için en az yüzde 95 etkili bir ilaca ihtiyacımız var. Şu anda tedavide kullanılacak ilaç adaylarının çoğu o kadar güçlü değil. Çok fazla hayat kurtarabilirler ama bizi normale döndürmek için yeterli değiller” diyor.
“Güvenli ve etkili bir aşı geliştirmemiz gerekiyor” vurgusu yapan Gates, “Milyarlarca doz yapmamız gerekiyor, bunları dünyanın her tarafına çıkarmamız gerekiyor ve bunların mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerekiyor” görüşünü dile getiriyor ve şöyle devam ediyor:
“ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci koronavirüs aşısı geliştirmenin yaklaşık 18 ay süreceğini söyledi. Ona katılıyorum, ancak benim düşünceme göre bu süre dokuz aydan iki yıla kadar uzayabilir. 18 ay uzun bir süre gibi görünse de, eğer gerçekleşirse bu süre bilim insanlarının yeni bir aşı ürettikleri en hızlı süre olur. Aşı geliştirmek genellikle ortalama beş yıl sürer. Hedef hastalığı seçtikten sonra, aşı geliştirme çalışmalarına başlar ve hayvanlar üzerinde test edersiniz. Sonra insanlarda bu aşının güvenlik ve etkililiği için testler yapmaya başlarsınız.
Güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek için, aşının üç aşamadan geçmesi gerekir. Bu üç aşamadan da başarılı sonuçlar elde ederseniz, Dünya Sağlık Örgütü’ne ve çeşitli devlet kurumlarına onay için gönderirsiniz. Onay işlemleri tamamlandıktan sonra da aşıları üretmek için fabrikaları inşa etmeye başlarsınız.”
Aşının geliştirilmesinde finansal anlamda herhangi bir sorun olmadığının altını çizen Gates, “Hükümetler, özel sektör ve vakfımız (Bill & Melinda Gates Foundation) gerekli finansmanı sağlıyor. Vakfımız dünyadaki en büyük aşı fonuna sahip” hatırlatması yapıyor.
Şu anda geliştirme aşamasında 115 farklı Covid-19 aşı adayı olduğunu ifade eden Gates, bunlardan 8 ila 10’unun özellikle umut verici göründüğünü düşündüğünü belirtiyor.
“7 milyar doz (veya çok dozlu bir aşı ise muhtemelen 14 milyar) oluşturmak aylar, hatta yıllar sürebilir ve ilk parti hazır olduğunda hemen dağıtmaya başlamalıyız.” diyen Gates, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Düşük gelirli ülkelerin aşıyı ilk alan ülkelerin başında olması gerektiğini düşünüyorum, çünkü insanların bu coğrafyalarda ölme riski çok daha yüksek olacak. Covid-19 fakir ülkelerde çok daha hızlı yayılacaktır çünkü sosyal mesafe gibi önlemlerin alınması daha zordur. Bu ülkelerde milyonlarca insan komplikasyonlara karşı daha savunmasızdır. Zayıf sağlık sistemleri ve altyapıları, ihtiyaç duydukları bakımı almalarını zorlaştırır. Bu sebeple aşı yapmaya ilk önce düşük gelirli ülkelerden başlamak, milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir. Şu anda görmek biraz zor olabilir, ancak tünelin sonunda bir ışık var. Bu salgını atlatma kabiliyetimiz, toplumdaki herkesin üzerine düşeni yapmasına bağlıdır.”
Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna, Covid-19'a karşı geliştirdikleri aşının Faz 1 klinik testlerinde sonuçların pozitif olduğunu açıklayarak insanlığa bir umut verdi.
Moderna, mRNA-1273 aşısı üzerinde çalışıyor.
İsviçreli ilaç devi Novartis’in İcra Kurulu Başkanı Vas Narasimhan ise, Covid-19 aşısının 2021’in sonuna kadar uzanan bir zaman diliminde hazır olabileceğini açıklayanlardan
Narasimhan, ilaç endüstrisinin çoğunda bu yönde bir görüşün hâkim olduğunu söyledi.
"Bu pandemi ile başa çıkmanın nihai yolu muhtemelen Covid-19’a karşı bir aşı olacak” diyen Novartis’in tepe ismi, “Bu daha fazla zaman alacak. Tahminim yaklaşık bir buçuk ila iki yıl” ifadesini kullanıy