Gürcistan’daki Kickc boksçu kuzenler Kürdistan Bayrağını gururla dalgalandırıyor
Gürcistan’da yaşayan kuzen Kürt kick boksörler David Feroi ve Danyal Feroi, katıldıkları ulusal ve uluslararası müsabakalarda yalnızca yeteneklerini değil, aynı zamanda kimliklerini de gururla sergiliyor. Kürdistan bayrağını defalarca kürsüye taşıyan bu iki sporcu, henüz çocuk yaşlarda birlikte başladıkları sporda, birlikte büyüyerek büyük başarılara imza attılar.

Rûdaw Moskova Temsilcisi Kamiz Şedadi Kürt sporcu kuzenler ile konuştu.
David ve Danyal Feroi, 10 yaşında kick boksa başladı. O günden bu yana Gürcistan, Avrupa ve dünya şampiyonluklarını kazanmayı başardılar. Birbirlerinin başarısından ilham alan kuzenler, sporun yanı sıra dostluk ve kardeşlik örneği de sergiliyor.
"Ben Kürdüm, soyadım da Kürtçe kalacak"
David Feroi, spor hayatına nasıl başladığını şöyle anlatıyor:
"10 yaşında kick boksa başladım. Bir yıl sonra ilk şampiyonama katıldım ve Gürcistan şampiyonu oldum. O günden beri tam 10 yıldır bu sporu yapıyorum. 12-13 yaşlarımdayken Gürcistan şampiyonu olunca bana dediler ki, seni Gürcistan vatandaşı olarak kaydedelim. Ama ben kabul etmedim. 'Ben Kürdüm' dedim. Soyadım da Kürtçe kalacak. Daha sonra Gürcistan milli takımına girdim ve 10 yıldır oradayım.
David, 14 yaşında İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonlar Ligi'nde dünya şampiyonu oldu.
"O turnuvada bir maçta rakibim Türkiye takımındandı. Mücadelemiz çok çetin geçti. Sonrasında konuştuk ve onun da Kürt olduğunu öğrendim. Çok iyi bir dost olduk. Ona dedim ki: 'Ne zaman Gürcistan'a gelirsen, kapımız sana her zaman açık.'"
"David bana ilham oldu"
Danyal Feroi ise spora kuzeni David sayesinde başladığını anlattı:
"Amcamın oğlu David spora başlamıştı, çok iyi dövüşüyordu. Ben de onun gibi olmak istedim. Bir gün beni çağırdı, birlikte antrenman yaptık ve ben de başladım. O günden beri 10 yıldır bu sporu birlikte yapıyoruz."
Danyal Feroi
Danyal, David’in her müsabakasında yanında olduğunu vurguladı:
"David dövüştüğünde her zaman yanındaydım. Bu benim için büyük bir onurdu. Ruhen ve fikren her zaman onu destekledim. David başarı kazandığında ben de aynı sevinci yaşadım. Kilo farkı nedeniyle farklı sikletlerde yarışıyoruz ama hep birlikteyiz."
Kürt gençlerinin spora daha fazla yönelmesi gerektiğini belirten Danyal, şöyle devam etti:
"Kürt gençleri sporda yeterince yer almıyor. Halbuki futbolda da kick boksta da çok başarılı olabilirler. Spora katıldıklarında sadece kendilerini değil, halklarını da temsil edebilirler. Ben müsabakalarda Kürdistan bayrağını dalgalandırdığımda büyük bir gurur duyuyorum. Bir gün Kürdistan'da da yarışmak isterim. Her şeyden önce ben Kürdüm, sonra bir sporcuyum."
Federasyon Başkanı: “İkisi de bir yıl içinde şampiyon oldu”
Gürcistan Kick Boks Federasyonu Başkanı Laşa Çuradze ise iki sporcunun başarılarını şu sözlerle anlattı:
"David ve Danyal 10 yıl önce spor salonuma geldiklerinde sadece bir yıl içinde Gürcistan şampiyonu oldular. Ardından Ermenistan'daki turnuvada zafer kazandılar. 2019 yılında David dünya şampiyonu olurken, Danyal dünya ikinciliğini aldı. Onlarla gurur duyuyorum."
Çuradze ayrıca, Kürt sporcularla olan bağını da vurguladı:
"Ben Kürtlerle birlikte büyüdüm. Gençlik yıllarımda onlarla antrenman yapardık. Hatta biraz Kürtçe bile konuşabiliyorum. Çok güçlü Kürt sporcularla çalıştım. Aralarında 10 kez Gürcistan şampiyonu olanlar bile vardı."
Kürtler Gürcistan’da hem kültürde hem sporda önde
Güney Kafkasya’da yer alan Gürcistan’da yaklaşık 30-35 bin Ezdi ve Hristiyan Kürt yaşıyor. Sovyet döneminden bu yana Gürcistan Kürt diasporası, birçok aydın ve sanatçı yetiştirdi. Gürcistanlı Kürtler, kültürel başarılarının yanı sıra sporda da ön sıralarda yer alarak birçok branşta adlarını zirveye yazdırmayı başardı.