HDP'den kapatma ve Kobanê davaları için 'özel hazırlık'
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun akıbeti 21 Haziran Pazartesi günü belli olacak. İddianame kabul edilirse yargı süreci başlayacak.
Açılmak istenen davayı “siyasi intikam davası” olarak nitelendiren HDP, önceliği siyasi mücadeleye verirken, iddianamenin kabul edilmesi durumunda “etkin bir hukuki mücadele” yürütmek için de hazırlıklara başladı.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Ankara’da hem kapanma davası hem de bu davaya ana gerekçe olarak sunulan Koban"e Davası’ndaki iddialara karşı güçlü bir savunma oluşturmak için özel hukuk bürosu kuruldu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in açıklamalarına göre 843 sayfalık HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamede 451 kişi hakkında "siyasi yasak" talep ediliyor. Ayrıca banka hesaplarına tedbir uygulanması isteniyor. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu başvuru kapsamında ilk incelemesini 21 Haziran'da yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmemesine karar verecek.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iddianame ile ilgili karar öncesi yaptığı son açıklamada, raportörün iddianameyi reddetmesi gerektiğini belirterek, “Kabul etmek siyasi operasyonlara yargıyı kurban etmektir” dedi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin de aynı sorumluluk ve görevle karşı karşıya olduğunu ifade eden Sancar, "İddianameyi kabul ederlerse hadi diyelim büyük baskı var, anladık kabul ettiniz. O zaman kapatma talebini reddedeceksiniz. Reddettiğiniz takdirde inanın sadece Türkiye'de değil; bütün çağdaş, demokratik toplumlarda birer hukuk ve adalet sembolü, örneği olarak hep onurlandırılacaksınız” değerlendirmesi yaptı.
HDP iddianamenin reddi çağrısı yapsa da davanın açılma olasılığına karşı hukuki mücadele için de çalışmalara başladı. Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, “siyasi intikam davası” olarak nitelendirilen davaya karşı siyasi mücadele başladı ve devam edecek. Ancak dava hukuk boyutu ile de kapsamlı olarak ele alınacak.
Davaya karşı çok ciddi bir hukuki çalışma yürüteceklerini anlatan parti yetkilileri, “Eğer iddianame kabul edilirse açıkçası tarihi bir savunma için hazırlıklı olacağız. Dava süreci aynı zamanda çok güçlü ve tarihi bir hukuksal hesaplaşma süreci olacak” diyor.
Buna göre, HDP’nin Hukuk Komisyonu’nun dışında Türkiye’de önemli çalışmalara imza atmış “duayen” olarak nitelendirilen çok sayıda hukukçu ile görüşmeler gerçekleştirildi. Farklı üniversitelerden anayasa hukukçusu akademisyenler, eski-yeni baro başkanları ve çok sayıda avukatın içinde yer alacağı “bağımsız” bir özel hukuk bürosu oluşturulacak. Büroya yurt dışında görev yapan bazı hukukçular da fikir ve görüşleriyle destek verecek. Ankara’da davaya karşı hazırlanacak savunmaya katkı yapacak hukukçuların çalışmasını yürüteceği bir büro da tutuldu. Davanın açılması durumunda bu büronun yapacağı çalışmaların bir açılış töreni ile de kamuoyuna duyurulması planlanıyor.
Hukuk bürosu sadece HDP’ye yönelik kapatma davası üzerinde çalışmayacak. Ayrıca kapatma davasına ana gerekçelerden biri olarak gösterilen Kobanê Davası’nın dosyası da tüm yönleriyle incelenecek. Neredeyse 7/24 çalışacağı ifade edilen hukuk bürosu kendi programının yanı sıra parti genel merkezinin hukuk komisyonu ile de ilişki içinde olacak. İddianamedeki tüm iddialara tek tek çalışılarak hepsine ayrı savunma hazırlanacak.
Davanın açılması durumunda ilk olarak bu davalar için yardımcı olacak, görüşlerine başvurulacak hukukçularla bir toplantı yapılacak. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın da katılması planlanan toplantıda dava takvimi doğrultusunda iddialar tüm yönleriyle değerlendirilecek, görüşler doğrultusunda yapılacak çalışmalar belirlenecek.