Irak Dışişleri Bakanı: Enerjide İran’a bağımlıyız, ama alternatifler geliştiriyoruz

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, "Enerji bağımsızlığı için çalışıyoruz, ancak İran gazına bağımlıyız. ABD, kendi kendine yeterlilik beklerken, Türkiye’den elektrik ithalatını 600 megavata çıkaracağız” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı: Enerjide İran’a bağımlıyız, ama alternatifler geliştiriyoruz

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette ABD’li yetkililerle bir dizi görüşme yaptı.

Bakan Hüseyin, ziyaret kapsamında gaz ithalatı, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatı ve ikili ilişkilerin ekonomik, güvenlik ve siyasi boyutlarını ele aldıklarını açıkladı.

Hüseyin, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, Hazine Bakanlığı yetkilileri ve yönetim içinden ve dışından isimlerle bir araya geldim” dedi.

Görüşmelerin içeriğine dair ise Hüseyin, “Her bir görüşme farklı konuları kapsadı. Hazine Bakanlığı’nda ekonomi, Beyaz Saray’da güvenlik ve diğer yerlerde bölge durumu, Suriye, İran-ABD müzakereleri gibi konular tartışıldı” diye konuştu.

“Ziyaret, İran-ABD müzakereleriyle bağlantılı değil”

Bakan Hüseyin, ziyaretin İran ile ABD arasındaki müzakerelerle doğrudan bağlantılı olmadığını vurguladı.

Hüseyin, “Bu müzakereler zaten devam ediyor. Biz mevcut durumu ve gelecekteki toplantıları konuştuk. Irak ve ABD arasında stratejik diyalog adı verilen görüşmeler planlanıyor. Umarım önümüzdeki iki ay içinde gerçekleşir. Şimdiye kadar dört toplantı yapıldı” dedi.

Kürdistan Bölgesi’den petrol ihracatı için çabalar sürüyor

Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatı konusuna da değinen Hüseyin, “Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye boru hattıyla petrol ihracatı görüşmelerimizin bir parçasıydı. Bu konuda faaliyet gösteren iki şirketle görüşme fırsatım oldu” diye konuştu.

Hüseyin, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin görüşlerini bildiğini ve Başbakan Mesrur Barzani ile konuştuğunu belirtti.

Irak Hükümeti’nin tutumuna da hakim olduğunu ifade eden Bakan, “Tüm tarafların görüşlerini yakınlaştırmak, sorunları çözmek ve Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatını yeniden başlatmak için çaba gösteriyoruz. Henüz ‘petrol ihracatı başladı’ diyemem, ancak bu konuda yoğun bir çalışma içindeyiz” şeklinde konuştu.

“ABD, gazda kendi kendimize yeterli olmamızı istiyor”

Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın enerji sorusuna yanıt veren Hüseyin, Irak’ın enerji bağımsızlığı hedeflediğini ancak bu alanda zorluklarla karşılaştığını söyledi.

Hüseyin, “Gaz ithalatı konusunda İran’a bağımlıyız. Elektrik üretimimizin yüzde 30-33’ü İran gazına dayanıyor. ABD, Irak Hükümeti’nden enerji alanında kendi kendine yeterlilik bekliyor” ifadelerini kullandı.

Irak’ın yerli gaz üretimine yönelik yatırımlara başladığını ve ilerleme kaydedildiğini belirten Hüseyin, “Sıvı gaz üretimi için uluslararası şirketlerle anlaşmalar yapıyoruz. Ancak bu süreç 3-4 yıl sürebilir. O zaman Irak enerji alanında bağımsız olabilir” diye ekledi.

Elektrik ithalatında yeni adımlar

Hüseyin, Türkiye’den elektrik ithalatını artırma planlarını da paylaştı.

“Şu anda Türkiye’den 300 megavat elektrik ithal ediyoruz” diyen Hüseyin, “Bunu 600 megavata, ardından 800 megavata çıkarmak için anlaşmaya vardık” bilgisini paylaştı.

Ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinden 400 megavat, Ürdün’den ise 100 megavat elektrik ithal edildiğini belirten Bakan, tam bağımsızlık için zamana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

“Bölge barışı için Irak savaşın dışında kalmalı”

Irak’ın güvenliği ve bölgesel istikrarı da görüşmelerde öne çıktı.

Hüseyin, “Irak şu anda istikrarlı ve güvenli, ancak bu durum sadece iç dinamiklere değil, bölgesel gelişmelere de bağlı. Irak’ın savaş ateşinden uzak tutulması için görüşmeler yapıldı” dedi.

İran-ABD müzakerelerine de değinen Bakan, bu görüşmelerin Umman Hükümeti aracılığıyla sürdüğünü ve Irak’ın bu sürece destek verdiğini ifade eden Hüseyin, “ABD ile İran arasındaki bir anlaşma üçüncü tarafların aleyhine olmamalı. Bu, bölgenin istikrarına katkı sağlar ve Irak’a da olumlu yansır” diye konuştu.

“Maaşlar konusunda iyimserim, ancak mali sorunlar var”

Kürdistan Bölgesi’nde memur maaşları konusundaki sorunlara da değinen Hüseyin, “Geçmiş maaşlar ödendi, ‘ödenmedi’ demek doğru değil. Sorunlar var, ancak bunları çözmek için çalışıyoruz. İsim listeleri ve bazı tutumlarla ilgili meseleler mevcut. Ben iyimserim, ancak Irak’ın da mali sorunları var ve petrol fiyatları düştü” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Washington ziyaretinin ardından Umman’a geçerek görüşmelerine devam edeceğini sözlerine ekledi.